Premier Abe
NOS NieuwsAangepast

Premier Japan schrijft vervroegde verkiezingen uit

De Japanse premier Abe heeft vervroegde verkiezingen aangekondigd. Hij wil die op 22 oktober houden. Eigenlijk zou Japan pas over een jaar naar de stembus gaan.

Naar verwachting zal Abe donderdag het parlement ontbinden, waarna de nieuwe verkiezingen kunnen worden voorbereid.

Politiek

Het uitschrijven van nieuwe verkiezingen heeft een politiek doel voor Abe. Zijn partij lag lange tijd onder vuur vanwege politieke schandalen, maar doordat de premier een duidelijk standpunt heeft ingenomen over Noord-Korea is zijn populariteit de laatste weken weer iets toegenomen. Abe vindt dat de tijd van dialoog met Noord-Korea voorbij is en dat het moment daar is om druk uit te oefenen op Pyongyang.

Als Abe nog een jaar wacht met verkiezingen is de gewonnen populariteit mogelijk weer weggeëbd.

Tegenstander

Daarnaast hoopt Abe met de vervroegde verkiezingen een belangrijke tegenstander dwars te zitten. De populaire gouverneur Koike van Tokio, oud-partijgenoot van Abe, wil namelijk de landelijke politiek in.

Bij regionale verkiezingen eerder dit jaar won Koike met een overweldigende meerderheid. De LDP van premier Abe leed toen zijn grootste verlies ooit.

De verwachting is dat Koike het ook landelijk goed zal doen. Door de verkiezingen een jaar naar voren te halen, zorgt Abe ervoor dat Koike veel minder tijd heeft om zich in de rest van Japan te profileren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl