John F. Kennedy en zijn echtgenote Jacky Kennedy (1961)
NOS NieuwsAangepast

Trump staat ontsluiting geheime 'John F. Kennedy-files' toe

President Trump heeft op Twitter bekendgemaakt dat hij documenten over het onderzoek naar de moord op president John F. Kennedy wil ontsluiten, waarschijnlijk eind deze maand. Die ontsluiting stond al op de agenda, maar verwacht werd dat Trump geen toestemming zou geven. Het merendeel van de documenten is van de FBI en CIA.

Kennedy werd op 22 november 1963 doodgeschoten in Dallas door Lee Harvey Oswald, die zelf twee dagen na de moord werd doodgeschoten, nog voor hij kon worden berecht. Sindsdien is de moord op de 35ste president van de VS het onderwerp van tal van complottheorieën. Zo waren er onder meer speculaties dat de maffia achter de moord op Kennedy zat of dat er sprake was van een samenzwering. Ook werd betwijfeld of Oswald wel de enige schutter was.

25 jaar geleden is afgesproken dat er voor aanstaande donderdag een beslissing genomen moest worden over de ruim 3600 documenten over de moord. Leden van de Congrescommissie die die afspraak maakten, zeggen tegen Amerikaanse media dat ze geen grote onthullingen verwachten.

Terugblik op de moord op president Kennedy (1963)

Met de geplande ontsluiting gaat Trump in tegen het advies van zijn Veiligheidsraad. Leden van die raad zeggen anoniem dat inlichtingendiensten de documenten nog geheim willen houden om zo nog geen openheid te geven over onderzoeksmethoden en bronnen in het onderzoek naar de moord. Om welke diensten het gaat, is niet gezegd.

De CIA en FBI hebben nog niet inhoudelijk gereageerd op de berichtgeving. Eerder zei de FBI op de hoogte te zijn van de naderende deadline van 26 oktober. De dienst wil ervoor zorgen dat er "zo veel mogelijk informatie kan worden vrijgegeven zonder schade toe te brengen aan operaties".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl