Audi A6 Avant
NOS NieuwsAangepast

'De nieuwe politieauto is met 270 pk een stuk meer mans'

Meer dan 270 pk, een topsnelheid van 250 kilometer per uur en in vijf en een halve seconde naar de 100 km/u. De politie heeft met de nieuwe Audi A6 Avant gekozen voor een stuk snellere wagen dan de Volvo V70 van nu.

Aan autojournalist Carlo Brantsen de vraag wat hij vindt van die keuze. "Het is een auto die op zichzelf niet al te opvallend is, maar die als uitermate snel bekendstaat. Deze auto is een stuk meer mans dan zijn voorganger", zegt hij. "En het is een diesel, dat is handig omdat die agenten waanzinnig veel kilometers maken." Dieselmotoren gaan veel langer mee dan benzinevarianten.

Volvo levert geen auto meer in deze klasse en dus moet het merk afscheid nemen van een grote klant. "Het merk is enorm aan het vergroenen en maakt vanwege het downsizen geen zware motoren meer. Dat gaat ten koste van snelheid en souplesse", vertelt Brantsen. Toch zouden de twee andere Duitse topmerken als Mercedes en BMW ook prima de 140 nieuwe politie-auto's kunnen verkopen.

Importeur Pon

De politie wil nog niets kwijt over de andere gegadigden voor de deal. Kan de autojournalist verklaren waarom de keuze op Audi is gevallen?

"Het zijn natuurlijk op zichzelf hartstikke goede en snelle auto's, maar wat misschien ook meespeelt zijn de warme banden die er al jaren zijn tussen de overheid en de firma Pon, de leverancier van Audi en Volkswagen."

Brantsen, hoofdredacteur van het blad Carros, verwijst naar de schikking die Pon vorig jaar trof met het OM na aantijgingen over omkoping rond de aanbesteding van dienstauto's. "Ik zou ook serieus hebben gekeken naar BMW en Mercedes, maar blijkbaar kan Audi als enige van de drie Duitse topmerken zorgen voor exact de juiste specificaties waar de politie naar op zoek is."

Een ding is zeker: de Volvo's waar de landelijke politie nu in rijdt, zijn niet snel genoeg meer bij achtervolgingen. "Pas nog zaten we achter een overvaller aan, die gewoon van ons wegreed. Hoe hard ik het gaspedaal ook intrapte, ik zag hem uit mijn gezichtsveld verdwijnen", verzuchtte een politieagente van de Landelijke Eenheid vanochtend in De Telegraaf.

Een Volvo van de politie raakte van de weg bij een achtervolging

Bij plofkraken worden steeds vaker gestolen racemonsters gebruikt zoals de Audi RS4 en RS6. Het blijft de vraag of de politie met de nieuwe wagens ze dan wel kan bijbenen. "Nee, waarschijnlijk nog steeds niet", denkt Brantsen. "Maar het is wel een stap in de goede richting. En misschien dat het merk Audi bij de zware criminelen toch een beetje respect afdwingt. Zij vinden Audi vaak helemaal de bom."

Tentoonstelling van de Porsches waar de Rijkspolitie vroeger in reed in het Louwman Museum

Bij de aanbesteding van nieuwe snelle politieauto's wordt al snel met weemoed teruggedacht aan de tijd dat de Rijkspolitie in Porsches rondreed.

Carlo Brantsen snapt dat sentiment, maar denkt dat zo'n type auto niet handig is voor de politie. "Daar is een Porsche veel te duur en onhandig voor. Bovendien zet je een Porsche niet in bij de reguliere snelwegpolitie. Dan praat je over speciale arrestatieteams, en die hebben al een heel scala aan bloedsnelle auto's tot hun beschikking."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl