NOS NieuwsAangepast

Politie waarschijnlijk over naar Mercedes-Benz

De politie stapt waarschijnlijk over naar Mercedes-Benz. Na een kleine tien jaar Volkswagen worden de politieauto's en -busjes vervangen door de Mercedes B-Klasse en de Mercedes Vito, meldt autobranche-vakblad Automotive Management. Het gaat om 2300 auto's en 400 busjes.

Een woordvoerder van de politie zegt dat de aanbesteding, die overigens een jaar later is dan gepland, voorlopig gewonnen is door Mercedes. De Duitse autofabrikant heeft op papier de aanbesteding gewonnen, maar er moet nog een praktijkproef komen. "Mercedes gaat voor ons een auto klaarmaken, op basis van onze wensen. Dan gaan we kijken of de auto in de praktijk voor ons voldoet."

Ombouwen

Als de order definitief is, krijgt VDL Bus in Venlo de opdracht om het merendeel van de nieuwe auto's tot politieauto's om te bouwen, meldt De Limburger. Bij VDL Bus worden al 300 Mercedes Sprinters omgebouwd tot ME-busjes.

Mercedes won ten koste van merken als Mini, Opel, Peugeot en Volkswagen. Deze aanbesteding gaat niet over de onopvallende snelle politieauto's. Die volgt later nog.

Vakbond blij

Bij de Nederlandse Politiebond wordt blij gereageerd op de komst van de Mercedessen. "We horen van politiemensen terug dat ze de auto als verlengstuk zien van het uniform", zegt voorzitter Jan Struijs. "Snel, robuust en wendbaar."

Nu rijdt de politie nog in de Volkswagen Touran. "Hij is wel wat ruimer, maar niet zo wendbaar als de Mercedessen", zegt Struijs. "En de uitstraling is ook wel wat minder dan een Mercedes."

Omkoping Volkswagen

De vorige aanbesteding van de politieauto's verliep niet goed. Volkswagen-importeur Pon kocht in oktober voor 12 miljoen euro strafvervolging af, omdat het bedrijf zich bij die aanbesteding schuldig heeft gemaakt aan omkoping van ambtenaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl