Tariq Ramadan EPA
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Klacht wegens verkrachting tegen islamoloog Tariq Ramadan

In Frankrijk is een aanklacht wegens seksueel geweld ingediend tegen de Zwitserse islamoloog Tariq Ramadan. De schrijfster en activiste Henda Ayari zegt dat Ramadan haar in 2012 in een hotelkamer heeft verkracht.

In 2016 publiceerde Ayari een boek waarin seksueel geweld een rol speelt. De dader in dat boek heet Zoubeyr. "Vandaag kan ik bevestigen dat Zoubeyr in het echt Tariq Ramadan was", schrijft Ayari op haar Facebookpagina. "Jaren geleden werd ik het slachtoffer van iets heel ernstigs, maar ik heb nooit de naam van de dader willen geven omdat hij me bedreigde. Ik was bang en daarom zweeg ik."

Volgens haar advocaat heeft de misbruikaffaire rond de Amerikaanse filmproducent Weinstein voor Ayari de doorslag gegeven om nu naar buiten te treden.

Populair én omstreden

Ramadan is populair en omstreden. Tegenstanders zeggen dat hij een radicaal is die de politieke islam propageert. In Nederland is hij geen onbekende. Hij was integratieadviseur van de gemeente Rotterdam en werd in 2009 ontslagen omdat hij tv-programma's had gemaakt voor een pro-Iraanse zender in Londen.

De islamoloog heeft zelf nog niet op de beschuldigingen van Henda Ayari gereageerd.

STER reclame