Ravage en verbijsterde Somaliërs na de aanslag in Mogadishu
NOS NieuwsAangepast

Premier Somalië verklaart de oorlog aan al-Shabaab

De premier van Somalië heeft de oorlog verklaard aan al-Shabaab, de islamitische terreurgroep die beschuldigd wordt van de dodelijkste aanslag ooit in het land, afgelopen zaterdag. Het dodental van die aanslag met een vrachtwagen vol explosieven is inmiddels opgelopen tot 358. Verder worden er 56 mensen vermist en zijn nog eens 228 mensen gewond geraakt.

Een Somalische topmilitair die anoniem wilde blijven zei tegen persbureau AP dat de VS een rol gaat spelen bij een nieuw offensief tegen al-Shabaab. De terreurgroep zelf heeft niets laten weten na de aanslag.

Drones

Vandaag kwamen duizenden mensen bijeen bij het kruispunt in Mogadishu waar de vrachtwagen ontplofte. Ze baden gemeenschappelijk voor de slachtoffers. De Somalische inlichtingendienst vermoedt dat het doelwit van de aanslag het streng bewaakte internationale vliegveld van Mogadishu was. Veel landen hebben daar hun ambassade. De vrachtwagen zou voortijdig zijn geëxplodeerd.

Het Amerikaanse leger zegt kort na de aanslag een drone-aanval te hebben uitgevoerd op al-Shabaab in Somalië. De aanval van maandag was ruim 50 kilometer ten zuidwesten van Mogadishu. De VS doet nog onderzoek naar het resultaat van de aanval.

President Trump gaf eerder dit jaar toestemming voor militaire acties tegen al-Shabaab in Somalië. Sindsdien heeft de VS een aantal drone-aanvallen uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl