Jappe Claes met Ariane Schluter, Mark Rietman en Dries Vanhegen Nationale Toneel - by-nc-sa/2.0

De Vlaamse acteur Jappe Claes vertrekt per direct bij het Haagse Nationale Theater. De afgelopen dagen werd zijn naam in de MeToo-discussie genoemd door verschillende vrouwen. Ze beschuldigen hem van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik toen hij als docent werkte aan de Amsterdamse Theaterschool.

Claes (64) heeft, gezien de aanhoudende geruchtenstroom, in overleg met de directie van Het Nationale Theater besloten terug te treden uit het ensemble, meldt het theater op zijn website.

Hij treedt terug "vanwege het persoonlijke karakter van deze beschuldigingen, maar ook vanwege de wens om het blazoen van Het Nationale Theater niet te beschadigen", staat in het persbericht.

'Oprechte excuses'

In de verklaring biedt Claes ook zelf zijn verontschuldigingen aan. "Als ik iemand in dit verband in woord of daad in verlegenheid heb gebracht, dan bied ik hiervoor mijn oprechte excuses aan."

Claes moest in 2014 weg bij de Amsterdamse Theaterschool nadat een aantal (oud)-studenten over hem had geklaagd. De school maakte de reden van zijn vertrek nooit bekend omdat de vrouwen om wie het ging in de anonimiteit wilden blijven.

Zweden en Roemenië

Niet alleen in Nederland heeft de hashtag MeToo gevolgen in de samenleving. In Zweden gaat de publieke omroep SVT een leidinggevende aangeven bij de politie vanwege seksuele intimidatie. De man heeft inmiddels zelf ontslag genomen.

Bij de concurrerende omroep TV4 is een tv-presentator ontslagen vanwege aanranding en seksuele intimidatie en bij een van de grootste kranten van het land, Aftonbladet, loopt een onderzoek naar een verkrachting van een vrouwelijke medewerker door een mannelijke collega. Deze man is voorlopig op non-actief gesteld.

Ook de Roemeense rapper Calin Ionescu, beter bekend onder zijn artiestennaam Rimaru, is naar aanleiding van #MeToo ontslagen door de adverteerders die hem hadden ingehuurd voor enkele reclamefilmpjes.

STER reclame