ANP

De schade door de fipronil-affaire bedraagt tot dusver tussen de 65 en 75 miljoen euro. Dat staat in een rapport over de eieraffaire dat het ministerie van Economische Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het rapport berekent de schade tot en met 22 september. Om het merendeel van de getroffen bedrijven nog altijd geblokkeerd is, zal de schade inmiddels hoger zijn.

De kippenboeren hebben 35 tot 45 miljoen euro schade geleden, de eierpakstations 15 tot 20 miljoen euro en de broederijen/opfokbedrijven 2 tot 2,5 miljoen euro. Ook de eierverwerkende industrie en andere bedrijven in de eierketen hebben schade geleden.

Vroegtijdig gedood

De onderzoekers schatten dat de gemiddelde schade bij leghennenbedrijven op 22 september rond de tweehonderdduizend euro is. De boeren kregen te maken met blokkades van de NVWA (op mest, kippen en eieren) waardoor ze maandenlang geen inkomsten hadden.

Boeren moesten eieren vernietigen en kippen wekenlang ruien (afslanken zodat het vet met fipronil verdwijnt). Als ruien niet werkte, hebben ze de kippen alsnog vroegtijdig laten doden. In de tweede helft van augustus waren er al 2,1 miljoen hennen vroegtijdig gedood.

De meeste getroffen boeren moeten aanpassingen doen om financieel te overleven zoals "uitstel van de aflossingen, herfinanciering of verkoop van bedrijfsonderdelen", schrijven de onderzoekers. Vooral bedrijven die eerst kippen hebben laten ruien, en daarna vroegtijdig hebben moeten laten doden, hebben te maken met "zeer grote liquiditeitsproblemen".

STER reclame