1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Miljoenen niet genoeg, leraren bereid tot actie

Veel basisschoolleraren vinden de toezeggingen in het regeerakkoord onvoldoende. Uit een peiling van de grootste vakbond, de Algemene Onderwijsbond, blijkt dat 94 procent van de 10.000 respondenten opnieuw wil actievoeren.

In het regeerakkoord trekt het nieuwe kabinet zo'n 270 miljoen euro uit voor extra salaris van leraren. Dat komt neer op een loonsverhoging van zo'n 3 procent. Ook wordt er 430 miljoen euro vrijgemaakt voor verlaging van de werkdruk.

Bijna alle leraren in de AOb-enquête vinden dat te weinig. "Ook komen er irreële eisen bij, zoals een bezoek aan het Rijksmuseum. Waar denken ze dat we de onderwijstijd en geld vandaan te halen", zegt een van de respondenten.

Staking?

Op 5 oktober legden tienduizenden leraren het werk neer. Ze kwamen bijeen op de landelijke actiedag in het Zuiderpark in Den Haag. Of er ook nieuwe stakingen in het basisonderwijs komen is nog onduidelijk. De AOb wil peilingen onder andere vakbonden afwachten. Ook wil de koepelorganisatie eerst een gesprek met de nieuwe minister.

In het nieuwe kabinet komen waarschijnlijk twee ministers van Onderwijs, een voor het lager en middelbaar onderwijs en een voor hoger onderwijs. Als namen worden genoemd Arie Slob (CU) en Ingrid van Engelshoven (D66).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl