NOS NieuwsAangepast

'Onze juffen en meesters mogen wel vaker staken, dan zijn wij lekker vrij'

Duizenden basisscholen zijn vandaag dicht door de staking van leraren. Dat heeft gevolgen: voor de kinderen is het vooral een leuk dagje uit, voor de ouders leidt het over het algemeen tot meer gedoe.

'Ik had niet zoveel zin om alleen thuis te zitten.'

Zo zat een vrachtwagenchauffeur vanochtend niet alleen in zijn auto: naast hem op de bijrijdersstoel zat zijn 6-jarige dochter. Want "het kon niet anders". Ook op de redactievloer van de NOS liepen de 8-jarige Harper en 10-jarige Bente rond, de twee dochters van collega Jonna ter Veer. "De meiden waren vrij en wij konden geen oppas regelen", vertelt Ter Veer. "Dus moest ik ze meenemen. Maar dat vonden ze echt niet erg hoor, stoer juist, want ze konden naar de redactie van het Jeugdjournaal en dat kijken ze elke dag."

Jonna ter Veer/NOS
Bente en Harper

Ter Veer snapt de staking van de leraren wel. "Ik heb geen enkel moment gedacht: 'oh, niet dit weer?'", vertelt ze. "Het is gewoon jammer dat ze nog een keer moeten staken en het niet in één keer gelukt is." Volgens Ter Veer is het wel belangrijk dat ouders de staking in hun achterhoofd houden. "Heel veel mensen maken van vandaag een leuk dagje uit. Ik hoop wel dat ze nadenken over de reden achter de staking, want de bewustwording ligt bij de ouders."

Ook bij sommige vestigingen van ING kwamen vandaag de kinderen aan de hand van de ouders binnen, alleen gingen ze daar richting de geïmproviseerde kinderopvang. Op zes locaties van de bank, verspreid door het land, worden 500 kinderen opgevangen. "Ik denk dat wij wel de grootste opvang van Nederland zijn vandaag", zegt woordvoerder Karin van der Pol. Het bedrijf slaat vandaag twee vliegen in een klap, vertelt ze. "We hebben de zorgen bij de ouders weg kunnen nemen en de kinderen kunnen nu ook eens de werkplek van hun vader of moeder zien."

ING
Kinderen bij kinderopvang bij ING

Er zijn dus ook veel dagjes uit georganiseerd voor de kinderen. Zo kunnen de kinderen met korting naar de Apenheul, geeft cabaretier Micha Wertheim een speciale kindervoorstelling, gooien maneges hun deuren open en worden diverse sportdagen bij sportclubs georganiseerd.

In Vlissingen en Gelderland zijn meerdere scholen aan het hockeyen geslagen. "Op school moet je alleen maar leren, nu kan je vrij zijn", vertelt een leerlinge uit Vlissingen.

  • Henrik Willem Hofs / NOS
    300 kinderen volgden vandaag een clinic bij HCR Rotterdam
  • Henrik Willem Hofs / NOS
    300 kinderen volgden vandaag een clinic bij HCR Rotterdam

In Leiderdorp zijn twee gymzalen ingericht voor de kinderen: een is een danszaal, de ander een echt speelparadijs met springkussens. "Ik vind het wel fijn dat de juffen en meesters staken want dan hebben we lekker vrij", zegt een meisje. "Ze mogen wel vaker staken", zegt een ander. De kinderen vinden het wel goed dat hun juffen en meesters aan het staken zijn. "Ze moeten meer geld verdienen, want ze werken heel veel."

De ouders zijn blij met de initiatieven. "Ik ga snel weer aan de studie, de kinderen zijn hier gelukkig aan het spelen", vertelt een ouder van een van de leerlingen in Leiderdorp.

De juffen en meesters mogen wel vaker staken, nu hebben we lekker vrij.

Basisschoolleerling

Juist open

Maar er zijn ook scholen die vandaag open blijven, zoals basisschool De Windwijzer in Almere. "Wij blijven open om een signaal af te geven", vertelt een van de medewerkers. "Er zijn reële problemen in het onderwijs, maar het middel om dat aan te geven is niet staken. We laten dat zien op een andere manier."

'Wij zijn open omdat we een signaal willen afgeven.'

De school organiseert daarom een circusdag. "Vanuit de metafoor dat ons werk lijkt op dat van een circusartiest, we moeten heel veel ballen in de lucht houden, dat doen we met heel veel plezier en liefde, maar soms is het ook heel zwaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl