Ksenia Sobtsjak, als hoofdredacteur van het Russische magazine L'Officiel in een rechtszaal
NOS NieuwsAangepast

Oud-tv-presentatrice meldt zich voor Russische verkiezingen

De Russische journalist Ksenia Sobtsjak wil meedoen aan de presidentsverkiezingen van volgend jaar in Rusland. De 35-jarige Sobtsjak is een bekende televisiepersoonlijkheid. Tot 2012 presenteerde ze een populaire realityserie en als socialite gold ze enige tijd als de Russische versie van Paris Hilton.

Tegenwoordig presenteert Sobtsjak zich meer als nieuwslezer, journalist en opiniemaker. Ook is ze hoofdredacteur van de Russische tak van het modeblad L'Officiel.

Sobtsjak kent president Poetin uit haar jeugd. Haar vader Anatoli Sobtsjak, oud-burgemeester van Sint-Petersburg, wordt gezien als de politieke mentor van zowel Poetin als premier Medvedev.

Ksenia Sobtsjak op 24-jarige leeftijd, toen een van Ruslands populairste celebrity's

In de loop der jaren werd Ksenia Sobtsjak steeds kritischer op de Russische president. Ze sloot zich aan bij de oppositie en liep mee in demonstraties tegen zijn beleid. Ook ging ze om met oppositieleider Boris Nemtsov, die ruim twee jaar geleden werd vermoord.

Volgens de Russische grondwet moeten presidentskandidaten minimaal 35 jaar zijn. Nu Sobtsjak die leeftijd heeft bereikt, besluit ze mee te doen. "Toen ik 18 jaar oud was en studeerde aan de universiteit werd Poetin president van Rusland. Kinderen die in dat jaar werden geboren, mogen nu zelf gaan stemmen. Kun je nagaan." Ze zegt onder meer de strijd te willen aangaan met corruptie.

Navalny

Naast Sobtsjak wil ook oppositieleider Aleksej Navalny zich kandidaat stellen, maar hij zit een celstraf uit voor het houden van politieke bijeenkomsten waarvoor hij geen toestemming had. Door een eerdere veroordeling, die volgens hem politiek gemotiveerd is, mag hij van de Russische kiesraad overigens sowieso niet meedoen aan de verkiezingen.

De 65-jarige president Poetin heeft nog niet formeel bekendgemaakt dat hij een volgende termijn ambieert, maar algemeen wordt aangenomen dat hij voorlopig nog niet weg wil uit het Kremlin. Volgens peilingen maakt de oppositie geen schijn van kans bij de verkiezingen in maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl