Aleksej Navalny

Poetin-criticus Navalny opgepakt vlak voor campagnerally

De Russische oppositieleider Navalny is vanmorgen in Moskou opgepakt, kort voordat hij zijn aanhang zou toespreken op een verkiezingsbijeenkomst. Volgens Navalny zeiden de agenten die hem bij zijn voordeur aanhielden, dat ze hem ergens over wilden spreken, zonder verdere toelichting.

De prominente criticus van het Kremlin was op weg naar de stad Nizjni Novgorod, waar hij campagne wilde voeren voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar maart. Navalny presenteert zichzelf nog steeds als presidentskandidaat, in weerwil van het besluit van de Russische kiesraad dat hij niet verkiesbaar is omdat hij eerder veroordeeld is voor een strafbaar feit.

Wraak

Navalny kreeg eerder dit jaar een voorwaardelijke celstraf opgelegd nadat hij schuldig was bevonden aan verduistering. Volgens de politicus was de hele rechtsgang een politieke wraakoefening.

Over de aanhouding van vanmorgen twittert Navalny: "Het Kremlin beschouwt mijn bijeenkomsten met kiezers als een grote bedreiging en zelfs een belediging - niemand zou gratis naar een bijeenkomst met Kremlin-politici komen."

Volgens het Russische persbureau TASS is Navalny aangehouden omdat hij herhaaldelijk kiezers oproept om publieke manifestaties bij te wonen waarvoor niet van hogerhand toestemming is gegeven. Over die eis om eerst permissie te vragen voor bijeenkomsten zegt Navalny dat dit haaks staat op de Russische grondwet.

Overigens zou voor de manifestatie in Nizjni Novgorod wél toestemming zijn verleend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl