Het lichaam van Nemtsov werd na enkele uren geborgen en afgevoerd
NOS Nieuws

Russische oppositieleider Nemtsov vermoord

De Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov (55) is in Moskou op straat vermoord. Hij werd rond middernacht op nog geen honderd meter van het Kremlin neergeschoten, toen hij daar samen met een vrouw liep.

Een auto met daarin enkele mannen stopte en een van hen schoot hem vier keer in de rug. De daders zijn ontkomen. De politie zegt bezig te zijn met een klopjacht.

Nemtsov was eind jaren negentig een jaar lang vice-premier onder Boris Jeltsin. Later werd hij een uitgesproken criticus van president Poetin. Hij was een van de leidende figuren binnen de liberale oppositiepartij Unie van Rechtse Krachten.

Niet bang

Nemtsov werkte aan een rapport dat moest bewijzen dat Rusland direct betrokken is bij de opstand in Oekraïne. Begin deze maand zei hij in een interview dat zijn moeder bang was dat Poetin hem zou laten vermoorden. Naar eigen zeggen was hij zelf niet bang; anders zou hij geen oppositiepartij hebben geleid.

Een paar uur voor zijn dood zei Nemtsov in een radio-interview dat Poetin Rusland in een crisis heeft gestort door zijn "idiote, agressieve en dodelijke oorlogspolitiek tegen Oekraïne.

Sotsji

Een van de laatste grote wapenfeiten van Nemtsov was zijn verzet tegen de Olympische Winterspelen in Sotsji, waar hij zelf vandaan komt. Hij beschuldigde Poetin ervan dat het evenement zijn persoonlijke project was en dat hij daarmee zijn superieure leiderschap wilde aantonen.

In een dikke brochure kwam Nemtsov met bewijzen van corruptie, willekeur en onverantwoordelijk en tiranniek gedrag.

Boris Nemtsov in 2012
Nemtsov op straat doodgeschoten

De moord komt twee dagen voor een geplande massademonstratie in Moskou, die Nemtsov mede heeft georganiseerd. Meerdere antiregeringsbewegingen zouden deelnemen aan de zogeheten 'lente anticrisis-mars'.

De demonstratie zou in een buitenwijk plaatsvinden, maar de organisatoren willen hem nu in het centrum houden, ter nagedachtenis aan Nemtsov.

Kasparov

Oppositiepoliticus en schaakgrootheid Garry Kasparov laat via Twitter weten dat hij kapot is van de "brute moord" op zijn "oppositiecollega".

Een andere oppositieleider, Ilya Yashin, zegt dat de moord op Mentsov politiek gemotiveerd is. Kritiek op Poetin is volgens hem levensgevaarlijk.

Een partijgenoot van Nemtsov, Irina Khakamada, verklaart de moord uit het klimaat van haat en intimidatie dat is gecreëerd sinds de inval op de Krim. Zij gelooft niet dat Poetin zelf achter de moord zit, omdat die niet in zijn belang zou zijn.

Moskovieten reageren op dood Nemtsov

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl