Mladic tijdens zijn proces in 2012 voor het Joegoslaviëtribunaal EPA

Het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag spreekt op 22 november het vonnis uit tegen de Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic. Dat heeft het tribunaal vanmiddag bekendgemaakt.

Tegen Mladic is levenslang geëist voor zijn rol tijdens de Bosnische burgeroorlog in de jaren 90 en hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de gruwelijkheden in Srebrenica. Mladic is aangeklaagd voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en het schenden van het oorlogsrecht.

Mladic was opperbevelhebber van de Bosnisch-Servische troepen. Onder zijn leiding werd in juli 1995 het stadje Srebrenica onder de voet gelopen en werden duizenden Bosnische moslims gedood. Srebrenica was juist door de VN aangewezen als veilige plek voor de moslims.

Blauwhelmen

De Nederlandse VN-militairen die waren gestationeerd in Srebrenica werden overrompeld door het leger van Mladic. Moslimvrouwen en -kinderen werden weggevoerd en in de dagen na de val werden zo'n 8000 Bosnische mannen en jongens omgebracht.

Ratko Mladic heeft altijd gezegd dat hij niet de opdracht had gegeven tot de zuivering. Hij houdt vol dat anderen de bevelen gaven of dat sommige militairen op eigen houtje handelden.

Fit genoeg

Het proces tegen Mladic loopt al jaren. Hij werd in 2011 in Servië gearresteerd en een jaar later begon het proces voor het speciaal opgerichte tribunaal in Den Haag. Inmiddels is Mladic 74 jaar oud en hij werd de afgelopen jaren meerdere keren getroffen door een hersenbloeding. Uit medisch onderzoek bleek dat hij fit genoeg was voor de behandeling van de rechtszaak.

Vorig jaar werd Radovan Karadzic, de politiek leider van de Bosnische Serviërs, veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig jaar. Volgens de rechters hadden de politieke en de militaire leiding van de Bosnische Serviërs het plan bedacht om de moslimbevolking uit Srebrenica te verjagen en uit te roeien. Karadzic deed toen het zover was niets om dat te voorkomen, stelden de rechters.

STER reclame