Stand van zaken nu: Landbouw en Onderwijs naar ChristenUnie
De ChristenUnie levert waarschijnlijk ministers voor Landbouw en Onderwijs. Tweede Kamerlid Carola Schouten, de rechterhand van partijleider Segers, zou minister van Landbouw, Voedselkwaliteit en Regio worden.
Schouten wordt namens de ChristenUnie ook een van de drie vice-premiers. Zij werd overigens eerder genoemd voor de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Volksgezondheid. Burgemeester van Deventer Andries Heidema werd eerder genoemd voor Landbouw.
Het is voor het eerst in jaren dat er weer een aparte minister van Landbouw komt; in het huidige kabinet hadden de PvdA-staatssecretarissen Dijksma en Van Dam deze portefeuille.
Twee Onderwijsministers?
De andere ChristenUnie-minister zou Arie Slob kunnen worden, op het ministerie van Onderwijs. De oud-partijleider verliet twee jaar geleden politiek Den Haag om directeur van het Historisch Centrum Overijssel te worden.
Hij zou dat ministerie kunnen gaan delen met Ingrid van Engelshoven (D66). Van Engelshoven is nu Tweede Kamerlid. Daarvoor was zij wethouder en loco-burgemeester in Den Haag. Zij is ook jaren partijvoorzitter van D66 geweest.
De vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn allemaal op zoek naar kandidaten voor in het nieuwe kabinet. Formateur Rutte wil weten met wie de partijen verder willen, zodat zij gescreend kunnen worden door justitie, de AIVD en de Belastingdienst.
Twee ministers voor Volksgezondheid?
Het nieuwe kabinet gaat naast premier Rutte vijftien ministers en acht staatssecretarissen tellen. Omdat de VVD de premier levert, zullen CDA, D66 en ChristenUnie ieder een vice-premier leveren.
Voor het CDA is dat waarschijnlijk Hugo de Jonge. Hij is de kandidaat-minister van Ouderenzorg op het ministerie van VWS. De Jonge is nu wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg in Rotterdam.
Maar ook de VVD'ers Bruno Bruins, bestuursvoorzitter van uitkeringsinstantie UWV, en Jan Anthonie Bruijn, hoogleraar immunopathologie en Eerste Kamerlid, worden voor dat ministerie genoemd. Dat zou dan betekenen dat er twee ministers in plaats van een minister en een staatssecretaris komen.
Justitie en Veiligheid
Het ministerie van Veiligheid en Justitie, of van Justitie en Veiligheid zoals de nieuwe naam kan gaan luiden, wordt niet opgesplitst maar krijgt wel twee ministers.
Hoogstwaarschijnlijk wordt hoogleraar arbeidsrecht en advocaat Ferdinand Grapperhaus (CDA) minister van Justitie. Voor Veiligheid wordt er op hetzelfde ministerie een VVD-minister benoemd. Voor die functie gaat de naam van staatssecretaris Sander Dekker rond.
VVD-Kamerlid Azmani, verantwoordelijk voor immigratie, asiel en integratie bij zijn partij, wordt genoemd als staatssecretaris asielbeleid bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Commissaris van de koning in Overijssel Ank Bijleveld (CDA) wordt de nieuwe minister van Defensie.
Andere D66-kandidaten
Loco-burgemeester van Amsterdam Kajsa Ollongren wordt minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier namens D66. Wouter Koolmees, de mede-onderhandelaar van D66-leider Pechtold, wordt in dit plaatje de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De portefeuille Ontwikkelingssamenwerking gaat ook naar D66, met als serieuze kandidaten de Haagse wethouder en oud-diplomaat Tom de Bruijn en speciaal VN-gezant in Libanon en Syrië Sigrid Kaag.
Eerder werden al genoemd de VVD'ers Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken en Eric Wiebes als minister van Klimaat en Economische Zaken en de CDA'er Wopke Hoekstra als minister van Financiën.
Dagkoersen
Alhoewel de namen vrijwel zeker zijn, blijven het dagkoersen. Bij elke afzegging of andere kink in de kabel ligt de hele puzzel voor formateur Rutte weer open. Op het laatste moment kunnen hele ministeries nog van de ene partij naar de andere overgaan.
Wat wel vaststaat, is dat formateur Rutte aanstaande zaterdag in ieder geval de drie beoogde vice-premiers wil ontvangen op het Binnenhof.