Human Rights Watch: twee derde Afghaanse meisjes gaat niet naar school
Twee derde van de meisjes in Afghanistan gaat niet naar school. Dat is een van de conclusies uit een rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).
Het rapport getiteld I Won't Be a Doctor, and One Day You'll Be Sick stelt dat er zestien jaar na de militaire interventie door onder meer de Verenigde Staten weinig is veranderd in het Afghaanse onderwijs. De kleine vooruitgang die er is geboekt, dreigt te worden tenietgedaan door om zich heen grijpend geweld en afnemende internationale financiering.
Opmars Taliban
Steeds meer scholen sluiten gedwongen door het geweld hun deuren. De Taliban zijn met een opmars bezig en plegen geregeld aanslagen. Vandaag waren politiebureaus en overheidsgebouwen in het zuiden, westen en oosten van het land het doelwit. Zeker 71 mensen, onder wie ook burgers, kwamen om. De oostelijke provincies Ghazni en Paktia werden het zwaarst getroffen.
Door het opgelaaide geweld gingen afgelopen zomer alleen al in de provincie Kandahar 130 van de 435 scholen dicht. Ook corruptie, armoede en conservatieve culturele normen brengen de vooruitgang in het onderwijs in gevaar. Een Afghaanse onderwijsambtenaar zegt in het rapport weten dat er wel sprake is van een langzame verandering in de maatschappij, maar dat meisjes hier onvoldoende van profiteren:
Ouders willen hun kinderen, vooral jongens, steeds vaker naar school sturen. Voor meisjes is de situatie nog altijd problematisch. Alleen ouders in steden willen dat hun dochters naar school gaan.
Volgens HRW heeft de onveilige situatie in het land vooral gevolgen voor meisjes, die van hun ouders niet naar school mogen. Bovendien zijn er steeds minder scholen die meisjes willen opnemen.
Onder het bewind van de Taliban, van 1996 tot en met 2001, was onderwijs aan meisjes verboden.