Taliban slaan opnieuw toe: tientallen doden in Kabul
Bij een aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zeker 36 mensen om het leven gekomen. Er zijn eveneens tientallen gewonden. De verantwoordelijkheid is opgeëist door de Taliban, die de afgelopen dagen een reeks aanslagen pleegden verspreid over het land.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken liet de dader een autobom ontploffen in het westen van de stad, waar veel politici wonen. Doelwit was vermoedelijk een busje met overheidsmedewerkers. Ook drie auto's en vijftien winkels werden verwoest of raakten beschadigd.
De aanslag was in het westen van de stad, in een wijk waar veel sjiieten wonen. Niet ver van de plek van de aanslag staat het huis van een hoge politicus, maar het is onduidelijk of die het eigenlijke doelwit was.
Het is de tiende grote aanslag in Kabul van dit jaar. Niet alleen de Taliban maar ook terreurgroep IS is actief in het land. Van die laatste groep zitten er naar schattingen 500 tot 1500 strijders in Afghanistan.
Ze maken nu gebruik van de zwakke regering en de politieke crisis tussen president en premier die zich verdiept.
Volgens VN-cijfers zijn dit jaar 1662 burgers omgekomen bij het geweld, waarvan een vijfde in de hoofdstad. Eind mei kwamen bij een bomaanslag in Kabul meer dan 150 mensen om het leven. Dat was de bloedigste aanslag sinds de Taliban in 2001 uit Kabul werden verdreven. De Taliban vechten inmiddels in zo'n zeven provincies tegen het Afghaanse leger en een NAVO-coalitie.
Correspondent Joeri Boom benadrukt dat de Taliban bezig zijn aan een nieuw offensief. De afgelopen dagen hebben de Taliban terreinwinst geboekt maar volgens Boom is het te vroeg om te spreken van een opmars. "Vaak worden die gebieden ook weer terugveroverd door het Afghaanse leger, en dan met name door commando's. Die doen het goed, en gaan getraind worden door nieuwe NAVO-troepen."
'Zwakke regering'
Afghanistan-deskundige Olivier Immig zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de Taliban eigenlijk nooit weggeweest zijn. "We dachten in 2001-2002 dat we ze hadden overwonnen, maar dat is niet het geval. Ze maken nu gebruik van de zwakke regering en de politieke crisis tussen de president en de premier die zich verdiept. In dat gat springen de Taliban."
Ook speelt volgens Immig mee dat de VS overweegt duizenden extra troepen naar Afghanistan te sturen. "Dat accepteren de Taliban absoluut niet. Ze willen alleen in gesprek met de Amerikanen als die zich helemaal uit Afghanistan verwijderen. Maar dat gaat niet gebeuren, dus er is sprake van een patstelling."