Reuters

De slag om Raqqa is gestreden. De Syrische Democratische Strijdkrachten hebben de stad bevrijd van Islamitische Staat, zegt de woordvoerder van de coalitie. Er zouden geen gevechten meer zijn.

Aan het eind van de ochtend viel het laatste bastion van de terroristen in de Syrische stad: het voetbalstadion. Dat deed de afgelopen jaren dienst als gevangenis. Een ooggetuige zei tegen persbureau Reuters dat Koerdische strijders uit de coalitie er hun vlag hadden gehesen.

Het is niet duidelijk of alle IS-strijders na een strijd van vier maanden uit de stad zijn verdreven. De woordvoerder zei dat zijn mensen Raqqa verder uitkammen op zoek naar ondergedoken terroristen.

Volgens het Amerikaanse leger is het waarschijnlijk dat de komende tijd nog gewapende IS-strijders zullen opduiken. Een woordvoerder denkt dat er nog zo'n honderd aanhangers van IS in Raqqa zijn.

Het ziekenhuis (onder) en het stadion (boven) op een satellietfoto van Raqqa Google Maps

Het stadion was het laatste bolwerk van IS in de Syrische stad, nadat de strijdkrachten eerder vanmorgen het nationale ziekenhuis hadden heroverd. Bij die herovering werden 22 buitenlandse strijders gedood.

Zondag zetten de door de Koerden geleide troepen het slotoffensief in op de Syrische plaats. De coalitie, die steun krijgt van de Verenigde Staten, zei toen dat er nog 200 à 300 buitenlandse IS-strijders in Raqqa waren.

In de nacht van zaterdag op zondag mochten zo'n 275 Syrische IS'ers Raqqa verlaten. Ook ongeveer 400 burgers kregen een vrijgeleide.

Syrische coalitietroepen vieren de overwinning

Door de maandenlange strijd om Raqqa is een groot deel van de stad in puin gelegd. Vooral de bombardementen onder leiding van de Amerikanen richtten veel schade aan. Bij die luchtaanvallen zijn volgens activisten en internationale organisaties meer dan duizend burgers om het leven gekomen.

Honderdduizenden mensen zijn de gevechten in Raqqa ontvlucht. Hulporganisatie Save the Children zegt dat opvangkampen overvol zitten. Aangezien de meeste huizen in Raqqa onbewoonbaar zijn, is dringend meer hulp in de kampen nodig.

"De situatie daar is vreselijk", zegt Sonia Khush van de hulporganisatie. "Gezinnen hebben niet genoeg voedsel, water of medicijnen." Ze hoopt dat de internationale gemeenschap geld ter beschikking stelt om hen te helpen.

STER reclame