De Catalaanse regiopresident Puigdemont gisteravond in Barcelona
NOS NieuwsAangepast

Spaanse regering geeft Puigdemont nog drie dagen

De Catalaanse regering krijgt van Madrid nog een paar dagen de tijd om te zeggen hoe het nou precies zit met de onafhankelijkheidsverklaring. Uiterlijk donderdag om 10.00 uur wil de Spaanse regering duidelijkheid.

Spanje neemt geen genoegen met de brief die regiopresident Puigdemont vandaag over de kwestie schreef. Madrid wilde vóór vanochtend 10.00 uur een antwoord op de vraag of Catalonië de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Puigdemont gaf daarop geen duidelijk antwoord, maar riep in de brief op tot maanden overleg over de kwestie.

De Catalaanse tv-zender TV3 meldt dat de Catalaanse autoriteiten ook donderdag geen uitsluitsel zullen geven over de onafhankelijkheidsverklaring.

Onvoldoende

De Spaanse vicepremier Sáenz de Santamaría zei vanochtend over Puigdemont: "Hij moet gewoon ja of nee zeggen. Dat hoeft toch niet zo moeilijk te zijn."

De onduidelijkheid komt voort uit het feit dat Puigdemont vorige week eerst een onafhankelijkheidsverklaring tekende, maar die vervolgens onmiddellijk opschortte omdat hij bemiddeling wilde. In dat laatste ziet de Spaanse regering niets.

Ongeloofwaardig

Sáenz de Santamaría noemde de herhaalde oproep van Puigdemont tot een dialoog ongeloofwaardig. Als de regiopresident in gebreke blijft, ligt het volgens haar voor de hand dat het regiobestuur wordt ontbonden en er nieuwe verkiezingen komen.

Politiechef

Een Spaanse rechter heeft het verzoek van de openbaar aanklager afgewezen om de hoogste politiechef van Catalonië te arresteren en vast te zetten. De politieman moet wel zijn paspoort inleveren, hij mag Spanje niet uit en moet zich elke twee weken melden bij justitie in afwachting van de behandeling van zijn zaak.

De politieman, Josep Lluis Trapero, is beschuldigd van opruiing. Hij zou tijdens het omstreden referendum over onafhankelijkheid bevelen van hogerhand hebben genegeerd. Zo zou hij hebben geweigerd politiemensen van de landelijke Guardia Civil te ontzetten die vastzaten in een gebouw van de regionale regering in Barcelona.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl