Duizenden vrouwen boycotten het social media platform vandaag
NOS NieuwsAangepast

Massale Twitterboycot door vrouwen om Weinsteinschandaal

Duizenden vrouwen protesteren tegen Twitter. Onder hen Hollywoodsterren als Anna Paquin en Chrissy Teigen, maar ook mannelijke acteurs als Mark Ruffalo doen mee. Ze kondigden vandaag aan geen gebruik te maken van het socialemediaplatform.

Ze doen dit omdat Twitter het account van actrice Rose McGowan blokkeerde nadat ze grove uitlatingen had gedaan aan het adres van filmproducent Harvey Weinstein. Hij is verwikkeld in een seksschandaal waarbij tientallen actrices hem beschuldigen van seksueel misbruik.

Door haar account uit de lucht te halen laat Twitter zien dat het bedrijf misbruikte vrouwen het zwijgen op willen leggen, zeggen de activisten.

De Twitter-tirade van McGowan bestond uit tientallen berichten waarin zij Hollywoodsterren oproept om zich uit te spreken over het schandaal. In een van die tweets zette McGowan een privénummer, van wie is onduidelijk. Dat was voor Twitter de aanleiding om haar account uit de lucht te halen. Haar account is inmiddels weer online gezet.

Het is niet de eerste keer dat Twitter onder vuur ligt om zijn schorsingsbeleid. Zo zou het bedrijf gebruikers die tweeten over seksueel misbruik vaker blokkeren, schrijft The Telegraph.

Het platform verdedigt zich door te zeggen dat de tweets van McGowan niet in overeenstemming waren met hun huisregels. Twitter-topman Jack Dorsey beloofde dat het bedrijf voortaan zijn werk beter zal doen. Dat is opvallend, omdat het bedrijf praktisch nooit wil ingaan op de vraag waarom het gebruikers op non-actief zet.

BuzzFeed meldt dat het beleidsteam van Twitter niet de mogelijkheid heeft om individuele berichten te verwijderen, waardoor het hele account van McGowan tijdelijk op zwart werd gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl