NOS NieuwsAangepast

Volkslied of volkswiet, het debat over het regeerakkoord in quotes

Van 'volkswiet' tot 'quattro stagioni'

Officieel ging het debat vandaag over het eindverslag van informateur Zalm en vindt het echte inhoudelijke debat over de plannen van het nieuwe kabinet plaats op 31 oktober en 1 november, na de installatie van het nieuwe kabinet op 26 oktober .

Maar de oppositie nam vandaag vast een voorschotje. Het debat van vandaag samengevat in quotes.

Mark Rutte: "Het is een akkoord waar ik enthousiast over ben. Een akkoord waarbij de gewone normale Nederlander er echt op vooruit gaat".

Gerrit Zalm: "Definities van gewone Nederlanders heb ik niet".

Mark Rutte: "Dat is iedereen die een positieve bijdrage aan het land wil leveren. Iedereen die aan het werk is, vroeg op staat en zijn best doet. Dat zijn de mensen die dat door omstandigheden nu niet kunnen maar dat wel zouden willen. Dat zijn de mensen die in het verleden hard gewerkt hebben en nu genieten van hun rust. Al die mensen die iets van hun leven willen maken".

Definities van gewone Nederlanders heb ik niet.

Gerrit Zalm

Geert Wilders verwijt Rutte opnieuw dat hij ondanks de verkiezingswinst van de PVV niet mocht aanschuiven bij de formatie.

Rutte: "De heer Wilders is eigenlijk een beetje een vrouw die helemaal niet bemind wil worden en daarom ook zichzelf zo onaantrekkelijk mogelijk voordoet".

Wilders: "Wie zegt dat? Heel Nederland weet nog niet eens of de heer Rutte ooit een vrouw heeft gehad."

Rutte: "Dat is ook waar. Dat ze dat niet weten."

Rutte: 'PVV is vrouw die niet bemind wil worden'

Geert Wilders over het regeerakkoord

Geert Wilders: "Het is er dan eindelijk, het regeerakkoord van het kabinet Pechtold 1. Een soort gender- neutraal kabinet, zonder ballen, zonder vrouwelijke charme".

Alexander Pechtold tegen Wilders. "Ga snel he (naar de kapper) voor dat laatste spoelinkje. Want uw vrouwelijke charmes kunnen er alleen maar door verbeteren".

Jesse Klaver: "Het valt mij op bij dit debat dat vrouwen er vooral bij worden gehaald om grappen over te maken. Ik hoop dat vrouwen de komende week er worden bijgehaald als het kabinet moet worden samengesteld".

Geert Wilders: "U heeft de gewone Nederlander opnieuw belazerd. De heer Rutte was degene die zei: 'handen af van de hypotheekrenteaftrek. Ze vertrouwen u niet meer. Ze vinden u een politieke oplichter!"

Mark Rutte: "Is het pijnlijk? Ja dat is het. Stonden de maatregelen in het VVD-verkiezingsprogramma. Nee dat stonden ze niet. Is het verdedigbaar in de totale plaat met lastenverlichting? Ja. Dat soort keuzes maken in schaarste heet besturen".

Oppositie vindt Rutte 'politieke oplichter met kulverhaal'

Emile Roemer: "Het is een kabinet van koopman, dominee en consultants".

Geert Wilders: "Het is één grote babbeltruc. Het is alsof iemand je aan de voordeur met een vlotte babbel gratis pakketjes komt brengen terwijl ondertussen via de achterdeur de helft weer uit je huis wordt gejat".

Lodewijk Asscher: "Men maakt zich meer zorgen om het inkomen van de manager en de consultant dan om het inkomen van de politieagent of de leraar voor de klas".

Jesse Klaver: "Dit kabinet gaat rechtsaf".

Alexander Pechtold: "Meneer Klaver, de hand blijft uitgestoken, maar u moet hem wel een keer aanpakken".

Lodewijk Asscher: "Ik zag net een uitgestoken hand met punaises richting de heer Klaver gaan".

Alexander Pechtold: "Ik hoop dat het moment zal komen dat mevrouw Thieme niet meer ieder debat hoeft af te sluiten met er moet een einde komen aan de intensieve veestapel."

Marianne Thieme: "De landbouwlobby heeft dit regeerakkoord geschreven. En groente en fruit worden net zo hoog belast als vlees. D66 was er toch voor om duurzame producten niet zo hoog te belasten als vlees?".

Alexander Pechtold: "Ik heb me ooit laten voorrekenen wat een administratieve ellende er komt als je tussen groente en vlees een onderscheid gaat maken. Kijk naar de gemiddelde pizza. Quatro Staggioni, er zit van alles op. Zit het er wel in, zit het er niet in, onder welk percentage valt het? Een ramp".

Gerrit Zalm: "Ik heb geen enkele lobbyist ontvangen".

Lodewijk Asscher: "Een kind kan zien dat als je 4,5 miljard geeft aan de grote bedrijven en de aandeelhouders terwijl je geld vraagt aan mensen die boodschappen doen, aan mensen die hard werken in de zorg, bezuinigt op arbeidsgehandicapten en langdurig zieken, nee, daar kan de PvdA nooit voor tekenen".

Alexander Pechtold: "We doen alsof multinationals iets afschuwelijks zijn. Een bedrijf is waar mensen werken en geld verdienen".

Ik zou zeggen ga verder met dat volkslied maar stop met de volkswiet.

Kees van der Staaij

Thierry Baudet. "Waar was Alexander Pechtold toen het referendum de nek om werd gedraaid?"

Alexander Pechtold: "Het moet of de Stadhouderskamer of het Johan de Witthuis geweest zijn".

Baudet: "Wat ging er door hem heen?". Pechtold "Ik voelde mij Johan de Witt."

Pechtold zegt dat D66 nieuwe inzichten heeft over het referendum. Dat D66 meewerkt aan een democratischer Nederland via bijvoorbeeld goed onderwijs en een gekozen burgemeester.

Thierry Baudet: "U haalt meepraten en meebeslissen door elkaar".

Thierry Baudet: "We gaan een referendum houden over de afschaffing van het referendum".

Marianne Thieme: "Het is een grijs, visie-loos flinterdun uitruil document. Maar wat verwacht je. Als je twee grote conservatieve partijen de leiding laat nemen om het land te ontgroenen. Op een manier waar zelfs Vindicat zich voor zou schamen".

Kees van der Staaij: "Ik vind het prima dat het Wilhelmus en de maatschappelijke stage in het regeerakkoord staan. Maar ik dacht echt dat ik De Speld las toen ik las dat het CDA met wietteelt akkoord is. Kan je straks je dienstplicht invullen met het aftoppen van wietplanten?"

Sybrand Buma: "En welk lied moet je dan zingen tijdens dat aftoppen, ook zo'n vraag".

Kees van der Staaij: "Ik zou zeggen ga verder met dat volkslied, maar bewaar ons voor de volkswiet".

Geert Wilders : "De tijd van wijn drinken en Netflix kijken op kantoor is voor de VVD-Kamerleden nu eindelijk voorbij".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl