Koning Willem-Alexander denkt dat Nederland Arjen Robben echt zal missen nu de international is gestopt bij Oranje. In gesprek met de Nederlandse pers tijdens het staatsbezoek in Portugal bedankte hij de aanvaller. "Hij heeft met zijn inzet heel veel betekend voor het voetbal."

Willem-Alexander noemde het treurig dat Nederland niet naar het WK gaat. "Het was enigszins te verwachten, maar je hoopt toch op het allerlaatste moment."

Koning bedankt Arjen Robben: we gaan hem nog missen

De koning keek met tevredenheid terug op het staatsbezoek, dat vanmiddag wordt afgesloten met een bijeenkomst met de Nederlandse gemeenschap in Portugal. "We zijn ontzettend gastvrij ontvangen."

Nieuwe generatie

Dat gebeurde bijvoorbeeld op de universiteit van Lissabon, waar hij in gesprek ging met studenten. "Altijd leuk om een nieuwe generatie te horen over hun ambities, visies en dromen voor hun land", zei de koning. Ook het bezoek aan de achterstandswijken Mouraria en Intendente waren de moeite waard geweest. "Het zijn probleemwijken die van onderop, met lokale initiatieven weer tot bloei zijn gekomen."

Koningin Máxima roemde ook de maatschappelijke kant van de projecten. "Het gaat niet alleen om de fysieke herbouw, ook de sociale infrastructuur is heel belangrijk. Dat is niet anders dan in Nederland. Het behouden van sociale netwerken en vrijwilligerswerk zijn belangrijk."

400 flessen port

De koning kreeg ook vragen over het bijzondere cadeau uit Portugal dat hij had gekregen toen hij werd geboren. Om dat te vieren werden er in 1967 400 flessen port naar Nederland gebracht. Van die enorme drankvoorraad is nog steeds een deel over, vertelde hij. De flessen zijn opnieuw gekeurd en waar nodig hebben ze een nieuwe kurk gekregen.

Met de smaak is in elk geval niets mis. "Zoals alles wat boven de 50 is, wordt het alleen maar beter", grapte de koning met een verwijzing naar zijn vijftigste verjaardag in april. "Ik ga er nog erg van genieten."

STER reclame