Studenten Lissabon hebben open gesprek met (onze) koning en koningin
Jurjen Boekraad
redacteur Online
Jurjen Boekraad
redacteur Online
Van de tienduizenden studenten die Lissabon rijk is, waren vanmorgen 25 uitverkoren om van gedachtes te wisselen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Op de tweede dag van het staatsbezoek aan Portugal sprak het koningspaar een half uur met hen.
"Het is een hele leuke man", zegt rechtenstudent João Amaral na afloop. "De koning stond open voor wat we te vertellen hadden. Het was bijzonder om met een staatshoofd te praten. Het gesprek ging over Europa en de toekomst. Ik vind dat de Europese Unie sterk moet zijn om tegenwicht te bieden tegen de VS en Rusland."
Hij erkent dat de EU uit (nog) 28 individuele lidstaten bestaat, maar vindt dat er meer integratie nodig is. "We hebben allemaal onze geschiedenis en onze symbolen, maar we kunnen niet alleen staan. Dat laat de geschiedenis wel zien. We hebben elkaar nodig."
Ik houd van Portugal en ik wil zweten voor mijn land.
Portugal ging tijdens de kredietcrisis door een diep dal en had een hulppakket van 78 miljard euro nodig om overeind te blijven. In ruil voor dat geld moest er flink worden bezuinigd en hervormd. De economie trekt inmiddels flink aan, maar de staatsschuld is nog een grote last.
Toch is João optimistisch over de toekomst. "Aan elke crisis komt een eind." Hij zal zijn steentje bijdragen aan het herstel. "Ik houd van Portugal en ik wil zweten voor mijn land."
Minder georganiseerd
Bij het gesprek met de koning waren ook enkele Nederlandse studenten. Susan van Gastel was een van hen. Zij studeert financiële economie aan de Universiteit Maastricht en is nu voor een jaar in Lissabon.
Van Gastel hoeft niet lang na te denken over wat het grootste verschil is tussen Nederland en Portugal: organisatie. "Nederland is gewoon heel georganiseerd. Er heerst hier een heel andere cultuur."
Hij deed heel vriendelijk en was erg geïnteresseerd in wat we te vertellen hadden.
Ze sprak met de koning onder meer over veiligheid en de angst die in Europa heerst voor aanslagen en terrorisme. "Die angst is eigenlijk een groter gevaar dan de terroristen zelf. Veel meer mensen komen om door bijvoorbeeld auto-ongelukken dan bij aanslagen. Maar de angst zorgt voor paniek."
Van Gastel vond het erg leuk om met de koning te praten. "Hij deed heel vriendelijk en was erg geïnteresseerd in wat we te vertellen hadden."