Militaire parade in Madrid
NOS NieuwsAangepast

De nationale feestdag in Spanje is dit jaar anders dan vorige jaren

In Madrid zijn vandaag weer tienduizenden Spanjaarden op straat. Alleen deze keer niet om te protesteren, maar om de nationale feestdag te vieren. De stad is weer in het rood en geel gehuld. Vanaf 11.00 uur zijn er plechtigheden in de hoofdstad van het land. Koning Felipe en koningin Letizia nemen samen met de regeringsploeg deel. Ook zijn er parades.

Bij die parades is te merken dat het land in een diepe crisis over separatisme in Catalonië zit. Eenheden van de brandweer, het leger, maar ook van de Guardia Civil lopen mee. "Bij de Guardia Civil gingen mensen opeens heel hard applaudisseren. Ze scandeerden 'leve Spanje!' en 'leve de Guardia Civil!", vertelt correspondent Rop Zoutberg, die in de mensenmassa in Madrid staat.

Correspondent Rop Zoutberg in Madrid

"En dat terwijl er vandaag een rapport van Human Rights Watch naar buiten is gekomen waarin het politiegeweld van de Guardia Civil tijdens het referendum excessief wordt genoemd."

Opmerkelijke actie dus, zegt Zoutberg. "Heel veel mensen hier denken dat de Catalanen een lesje is geleerd. Ze veroordelen het geweld niet. Het is een totaal verschillende perceptie vergeleken met die van de Catalanen." De eenheden van de Guardia Civil worden gezien als helden, sluit Zoutberg af.

De dag verloopt tot nu toe rustig. Er zijn geen ongeregeldheden uitgebroken. Wel is er een straaljager neergestort die mee vloog in de parade. De straaljager stortte neer bij Albacete, een stad op zo'n 300 kilometer afstand van Madrid. De piloot overleed ter plekke. Het is onduidelijk waarom de piloot gecrasht is. De minister-president van de regio betuigt zijn medeleven.

Niet alleen in Madrid wordt de nationale feestdag gevierd, ook in Barcelona. Alleen zijn daar duizenden mensen de straat opgegaan onder het motto: 'ja tegen Catalonië en ja tegen Spanje'. De Catalanen proberen zo hun trouw aan Spanje te uiten. De mensen lopen over de Passeig de Gràcia, of Paseo de Gracia in het Spaans naar het centrale Cataloniëplein.

De Spaanse, Europese en Catalaanse vlag in één tijdens de Spaanse nationale feestdag in Barcelona

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl