De nationale feestdag in Spanje is dit jaar anders dan vorige jaren

Aangepast
Militaire parade in Madrid AFP

In Madrid zijn vandaag weer tienduizenden Spanjaarden op straat. Alleen deze keer niet om te protesteren, maar om de nationale feestdag te vieren. De stad is weer in het rood en geel gehuld. Vanaf 11.00 uur zijn er plechtigheden in de hoofdstad van het land. Koning Felipe en koningin Letizia nemen samen met de regeringsploeg deel. Ook zijn er parades.

Bij die parades is te merken dat het land in een diepe crisis over separatisme in Catalonië zit. Eenheden van de brandweer, het leger, maar ook van de Guardia Civil lopen mee. "Bij de Guardia Civil gingen mensen opeens heel hard applaudisseren. Ze scandeerden 'leve Spanje!' en 'leve de Guardia Civil!", vertelt correspondent Rop Zoutberg, die in de mensenmassa in Madrid staat.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Correspondent Rop Zoutberg in Madrid

"En dat terwijl er vandaag een rapport van Human Rights Watch naar buiten is gekomen waarin het politiegeweld van de Guardia Civil tijdens het referendum excessief wordt genoemd."

Tijdens het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober trad de politie hard op. Demonstranten die geen bedreiging vormden, werden toch geslagen met stokken. Honderden mensen raakten gewond door acties van de politie. HRW kwam vandaag met een rapport over de dag. De conclusie: de Spaanse politie heeft excessief geweld gebruikt.

Opmerkelijke actie dus, zegt Zoutberg. "Heel veel mensen hier denken dat de Catalanen een lesje is geleerd. Ze veroordelen het geweld niet. Het is een totaal verschillende perceptie vergeleken met die van de Catalanen." De eenheden van de Guardia Civil worden gezien als helden, sluit Zoutberg af.

De dag verloopt tot nu toe rustig. Er zijn geen ongeregeldheden uitgebroken. Wel is er een straaljager neergestort die mee vloog in de parade. De straaljager stortte neer bij Albacete, een stad op zo'n 300 kilometer afstand van Madrid. De piloot overleed ter plekke. Het is onduidelijk waarom de piloot gecrasht is. De minister-president van de regio betuigt zijn medeleven.

PolicíaLocalAlbacete
@PoliciaAlbacete
Eviten circular por la zona para facilitar el trabajo y acceso de servicios de emergencias. Activados protocolos de seguridad.
9 maanden geleden

Niet alleen in Madrid wordt de nationale feestdag gevierd, ook in Barcelona. Alleen zijn daar duizenden mensen de straat opgegaan onder het motto: 'ja tegen Catalonië en ja tegen Spanje'. De Catalanen proberen zo hun trouw aan Spanje te uiten. De mensen lopen over de Passeig de Gràcia, of Paseo de Gracia in het Spaans naar het centrale Cataloniëplein.

De Spaanse, Europese en Catalaanse vlag in één tijdens de Spaanse nationale feestdag in Barcelona Reuters

De nationale Feestdag werd bijna honderd jaar geleden in het leven geroepen om de banden tussen Spanje en Spaanstalig Amerika warm te houden. Officieel is de dag sinds 1981 de nationale Feestdag.

STER Reclame