Spaans politiegeweld in Catalonië was excessief
NOS NieuwsAangepast

'Spaans politiegeweld in Catalonië was excessief'

De Spaanse politie heeft excessief geweld gebruikt tijdens het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober. Demonstranten die geen bedreiging vormden, werden geslagen met wapenstokken, schrijft Human Rights Watch (HRW) in een rapport.

De mensenrechtenorganisatie sprak met Catalanen in verschillende regio's die gingen stemmen voor onafhankelijkheid van Spanje. Ook bekeek HRW video- en fotomateriaal en medische verslagen.

Spaanse politie treedt keihard op in Catalonië

Gebroken pols

De 70-jarige Magdalena Clarena werd in de provincie Barcelona door twee agenten tegen de grond gegooid, nadat ze had geweigerd aan de kant te gaan. Iemand viel op haar, waardoor ze haar pols brak. "Ik was zo boos", zegt ze in het rapport. "Ik voelde me zo hulpeloos, en ik wilde met ze vechten."

Een andere getuigenis komt van een 42-jarige monteur die door vier agenten werd opgepakt, op de grond viel, werd gestompt en tegen zijn hoofd werd geschopt.

Bij een basisschool in Girona, die als stemlokaal werd gebruikt, sloeg de politie met wapenstokken in op demonstranten. Over hun hele lichaam kregen ze klappen, vertelden getuigen aan HRW. De politie zou niet hebben gewaarschuwd, kinderen werden bang gemaakt.

"De politie mag dan wel de wet aan zijn kant hebben gehad, maar dat gaf ze niet het recht om geweld tegen vredige demonstranten te gebruiken", zegt HRW-onderzoeker Kartik Raj.

Excuses

Vorige week bood de Spaanse regering zijn excuses aan voor het geweld bij het referendum, waarbij volgens de Catalaanse autoriteiten 893 mensen gewond raakten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl