'Spaans politiegeweld in Catalonië was excessief'

time icon Aangepast
AFP

De Spaanse politie heeft excessief geweld gebruikt tijdens het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober. Demonstranten die geen bedreiging vormden, werden geslagen met wapenstokken, schrijft Human Rights Watch (HRW) in een rapport.

De mensenrechtenorganisatie sprak met Catalanen in verschillende regio's die gingen stemmen voor onafhankelijkheid van Spanje. Ook bekeek HRW video- en fotomateriaal en medische verslagen.

Op de dag van het referendum, 1 oktober, publiceerden we onderstaande video. Op beelden is te zien dat de Spaanse politie hard optreedt, om te voorkomen dat de Catalanen stemmen over afscheiding van Spanje. Veel mensen raakten gewond door acties van de politie.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Spaanse politie treedt keihard op in Catalonië

Gebroken pols

De 70-jarige Magdalena Clarena werd in de provincie Barcelona door twee agenten tegen de grond gegooid, nadat ze had geweigerd aan de kant te gaan. Iemand viel op haar, waardoor ze haar pols brak. "Ik was zo boos", zegt ze in het rapport. "Ik voelde me zo hulpeloos, en ik wilde met ze vechten."

Een andere getuigenis komt van een 42-jarige monteur die door vier agenten werd opgepakt, op de grond viel, werd gestompt en tegen zijn hoofd werd geschopt.

Bij een basisschool in Girona, die als stemlokaal werd gebruikt, sloeg de politie met wapenstokken in op demonstranten. Over hun hele lichaam kregen ze klappen, vertelden getuigen aan HRW. De politie zou niet hebben gewaarschuwd, kinderen werden bang gemaakt.

"De politie mag dan wel de wet aan zijn kant hebben gehad, maar dat gaf ze niet het recht om geweld tegen vredige demonstranten te gebruiken", zegt HRW-onderzoeker Kartik Raj.

Excuses

Vorige week bood de Spaanse regering zijn excuses aan voor het geweld bij het referendum, waarbij volgens de Catalaanse autoriteiten 893 mensen gewond raakten.

De Catalaanse regiopresident Puidgemont moet voor maandag zeggen, mondeling of schriftelijk, of hij nu wel of niet de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen.

Is het antwoord ja, dan kondigt premier Rajoy maandag aan dat hij artikel 155 in werking stelt. Hij zal Puigdemont dan schriftelijk onder meer laten weten dat die een illegale daad verricht door "zich niet te houden aan de plichten van de Grondwet."

Onder artikel 155 kan de Spaanse regering "noodzakelijke maatregelen" nemen om af te dwingen dat de deelstaat zich alsnog aan de wet houdt. De Spaanse regering krijgt het gezag over alle instituties binnen de deelregio, waaronder het Catalaanse politiekorps.

STER Reclame