ANP

De politie in Amsterdam zegt dat vanmiddag vermoedelijk een ontsnapping van een crimineel uit de gevangenis in Roermond is verijdeld. Handlangers van de crimineel wilden daarvoor een helikopter kapen.

Bronnen van de NOS zeggen dat de gevangene die bevrijd moest worden vermoedelijk Benaouf A. is, een spil in de Amsterdamse Mocro-oorlog. De regionale recherche van Amsterdam was achter de bevrijdingsplannen gekomen en wist de kaping te voorkomen.

De handlangers gingen er daarna vandoor. Daarbij kwam het tot een achtervolging, waarbij een verdachte een tas met onderdelen van een automatisch wapen weggooide.

In Roosteren werd een van de verdachten neergeschoten. Hij overleed aan zijn verwondingen. Twee andere handlangers zijn gearresteerd.

Een bewoner in Roosteren filmde een deel van de politie-actie:

Omstander filmt politie-actie Roosteren

Er zijn ook spullen gevonden die volgens de politie van pas waren gekomen bij de ontsnappingspoging of bij de vluchtpoging.

De politie heeft in het onderzoek nog meer verdachten op het oog. Zij hebben banden "met de Amsterdamse liquidatiewereld".

'Kaping helikopter en ontsnapping van crimineel verijdeld'

Benaouf A. zit een straf uit van twaalf jaar, omdat hij de opdracht gaf voor een liquidatie in Antwerpen in 2012. De aanleiding voor die liquidatie was het verdwijnen van een partij cocaïne. Die bleek later in beslag genomen te zijn geweest door de politie.

Dat zou het begin zijn geweest van een oorlog tussen twee rivaliserende drugsbendes. Sindsdien zijn over en weer meer dan twintig liquidaties gepleegd.

A. werd zelf ook doelwit, maar hij overleefde de geruchtmakende aanslag in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012. Twee mannen die bij hem in de auto zaten, werden gedood in de regen van kogels die op hen werden afgevuurd.

Ongeveer tegelijkertijd was er ook een politie-actie gaande in Maarheeze. De politie wil niet zeggen of die actie iets met de gebeurtenissen in Roermond of Roosteren te maken had.

STER reclame