NOS Nieuws

Levenslang voor schutters Staatsliedenbuurt

Levenslang schutters dubbele liquidatie

De daders van de geruchtmakende dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam hebben allebei levenslang gekregen. Adil A. (26) en Anouar B. (34) schoten in december 2012 twee mensen dood. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Doorslaggevend voor de levenslange celstraf was dat de verdachten ook op twee motoragenten hebben schoten. "Daarmee passeerden zij een grens. Het was een uiting van minachting voor de rechtsstaat, waarmee zij zich buiten de samenleving plaatsten", verklaarde de rechtbank.

Volgens de rechtbank is er geen uitzicht op verbetering: de twee gingen zo koelbloedig te werk dat er geen plaats meer voor hen is in de samenleving.

Een derde verdachte is veroordeeld voor verboden wapenbezit. Stefan S. kreeg daar een celstraf van 100 dagen voor, gelijk aan zijn voorarrest. Hij was volgens de rechter niet betrokken bij de liquidaties, maar had wel een verboden wapen in bezit dat gebruikt is bij de liquidaties.

Kalasjnikovs

Bij de liquidatie in de Staatsliedenbuurt werd veel geweld gebruikt. De daders zaten hun slachtoffers in een woonwijk achterna, schietend met automatische wapens. De kogels die ze afvuurden raakten woningen en een woonboot. In een kinderkamer werd een kogel teruggevonden.

Tijdens hun vlucht schoten ze met kalasjnikovs op motoragenten. Die lieten zich net op tijd vallen om de kogels te ontwijken. Die sloegen in de motoren waar de agenten dekking achter zochten.

In 2012 werden in Staatsliedenbuurt twee mensen doodgeschoten

Liquidatiegolf

De schutters hadden het gemunt op Benaouf A. Die wist zelf te ontkomen. Twee mannen die bij hem in de auto zaten werden gedood door de kogelregen. Aanleiding voor de schietpartij was waarschijnlijk een ruzie over een partij cocaïne.

Die ruzie ging tussen twee overwegend uit Marokkanen bestaande bendes, de zogeheten Mocro-maffia. De aanslag in de Staatsliedenbuurt wordt gezien als het begin van de liquidatiegolf in de Amsterdamse onderwereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl