Forensisch expert doet sporenonderzoek na een schietpartij in de Rijnstraat in Amsterdam
NOS Nieuws

'Ripdeal' zet Mocro-maffia op scherp

Een mislukte drugsdeal in Antwerpen zou de aanleiding zijn geweest voor de liquidaties in de Staatsliedenbuurt. De daders daarvan, Adil A. (26) en Anouar B. (34), hebben allebei levenslang gekregen voor dubbele moord.

In maart 2012 laat een groep Marokkaanse Amsterdammers 200 kilo cocaïne de Belgische haven binnenkomen. De cocaïne wordt 'geript' door een rivaliserende bende, onder leiding van de bekende crimineel Gwenette Martha.

Benaouf A., een jonge crimineel die zich nog moet bewijzen in het wereldje, gaat verhaal halen. Om de verdwenen coke te achterhalen, laat hij leden van de rivaliserende bende uithoren en martelen. En dat schiet bij Martha weer in het verkeerde keelgat: hij zet een prijs op het hoofd van Benaouf A.

Het is het begin van een reeks gewelddadige aanslagen in en rond Amsterdam. Zeven jongens van de rivaliserende groepen worden gedood, nog voor de liquidaties in de Staatsliedenbuurt, op 29 december 2012.

Rechtbanktekening van Benaouf A. (vooraan)

Het zijn lastpakjes en hangjongeren uit Amsterdam-West die in rap tempo doorgroeien tot straatrovers, overvallers en uiteindelijk willen meedoen in de drugshandel

Auteur Paul Vugts

De groepen die het met elkaar aan de stok hebben, bestaan veelal uit Marokkanen en Antillianen. Ze worden bestempeld als de Mocro-maffia; mocro is straattaal voor iemand van Marokkaanse afkomst.

"Het zijn lastpakjes en hangjongeren uit Amsterdam-West die in rap tempo doorgroeien tot straatrovers, overvallers en uiteindelijk willen meedoen in de drugshandel", schrijft misdaadjournalist Paul Vugts van Het Parool in zijn boek Doorgeschoten, de nieuwe generatie onstuitbare criminelen. "Ze komen heel gemakkelijk aan wapens en doen ook niet moeilijk over het gebruik ervan. Ze gebruiken echt zeer grof geweld."

Sinds de mislukte deal in Antwerpen heeft de Mocro-maffia over en weer zo'n twintig liquidaties gepleegd. Eén van de slachtoffers is de 40-jarige Gwenette Martha. Hij wordt in mei vorig jaar met een kalasjnikov en waarschijnlijk één of meer automatische wapens onder vuur genomen als hij een shoarmazaak in Amstelveen verlaat. Hij heeft meer dan tachtig kogelgaten in zijn lichaam.

Martha was een half jaar eerder al het doelwit van een mislukte aanslag. Justitie verdacht hem van een reeks criminele afrekeningen, waaronder die in de Staatsliedenbuurt.

Het vermoedelijke doelwit van de aanslag in de Staatsliedenbuurt, Benaouf A., ontspringt de dans voorlopig. Hij zit een celstraf van tien jaar uit voor betrokkenheid bij de moord op de Amsterdammer Najib Bouhbouh (34) in oktober 2012. Die wordt geliquideerd bij een hotel in Antwerpen; waarschijnlijk omdat hij betrokken was bij de verdwijning van de 200 kilo cocaïne uit de haven van Antwerpen.

Gwenette M.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl