Forensisch experts doen onderzoek op de plek waar Luana Luz Xavier werd vermoord

Het 'Wilde Westen': liquidaties in de Amsterdamse onderwereld

Ze was een bekende van de politie. Nooit veroordeeld, maar wel in beeld. Luana Luz Xavier van 34 jaar werd gisteren voor de ogen van haar zoon en dochter doodgeschoten. Volgens Het Parool is ze de vriendin van crimineel Najib 'Ziggy' H. Voor hem zou Xavier onlangs een man naar Almere hebben gelokt, waarna een moordaanslag op hem werd gepleegd. Die aanslag mislukte en de dader is nog niet gepakt.

In de afgelopen jaren zijn in de Amsterdamse onderwereld tientallen liquidaties gepleegd. De moorden worden steeds brutaler en met zwaardere wapens gepleegd. We maakten een overzicht van de meest ingrijpende liquidaties sinds 2012.

De politie gaf deze foto vrij van Luana Luz Xavier
De politie doet onderzoek in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, een dag na de schietpartij op 29 december 2012

2012

18 oktober 2012

De moord op de Amsterdammer Najib Bouhbouh (34) wordt gezien als het startpunt van alle ellende. Onbekenden liquideren Bouhbouh bij een hotel in Antwerpen. Hij was betrokken bij een groot conflict in de Amsterdamse onderwereld over de verdwijning van 200 kilo cocaïne uit de haven van Antwerpen.

29 december 2012

De Amsterdammers Said el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) komen om bij een wilde schietpartij in de Staatsliedenbuurt waarbij wordt geschoten met automatische wapens. Burgemeester van der Laan noemt het "een wildwesttafereel". Het vermoedelijke doelwit van de aanslag is topcrimineel Benaouf A., maar die weet weg te komen door in het water te springen. Inmiddels is A. veroordeeld voor de betrokkenheid bij de moord op Bouhbouh.

Het Scheepvaartmuseum een dag na de schietpartij tijdens het feest The Waterfront

2013

16 maart 2013

Hij was pas 21, maar toch al berucht als huurmoordenaar in de onderwereld. Rida Bennajem (21) wordt in Amsterdam-West op straat doodgeschoten. Bennajem wordt ook in verband gebracht met de moord op Najib Bouhbouh in Antwerpen.

26 mei 2013

Tijdens een feest in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam wordt Souhail Laachir (26) doodgeschoten, op een volle dansvloer, tussen de bekende Nederlanders, voetballers en andere feestgangers. Laachir zou de financiële man van Benaouf A. zijn.

De politie heeft de omgeving afgezet op de plek waar Gwenette Martha werd doodgeschoten

2014

22 mei 2014

In Amstelveen wordt Gwenette Martha (40) geliquideerd, zijn lichaam wordt doorzeefd met kogels. Gwenette was een van de eindbazen in het Amsterdamse criminele circuit. Justitie verdacht hem onder meer van een reeks criminele afrekeningen, waaronder de zeer gewelddadige liquidaties in de Staatsliedenbuurt.

28 augustus 2014

Samir B. (36), bijnaam Scarface. Opgegroeid in Amsterdam-West, hij wordt vermoord bij het Spaanse Marbella. Midden in de nacht schieten meerdere daders hem dood. B. was een topfiguur in het Marokkaanse criminele milieu in Amsterdam, maar bracht de meeste tijd door in het buitenland. Vermoed wordt dat hij betrokken is geweest bij schietpartijen en drugstransporten.

Een reeks aan afrekeningen, over en weer

Deel artikel: