Oppositie slijpt de messen over regeerakkoord
De toekomstige oppositie reageert zoals verwacht kritisch op de aangekondigde plannen in het regeerakkoord. Daarbij worden soms harde woorden gebruikt.
PVV-leider Wilders vindt de voorstellen volksverlakkerij en kondigt "snoeiharde oppositie" aan. Hij had alleen lastenverlichting verwacht, maar ziet ook lastenverzwaringen. Hij wijst daarbij op de beperking van de hypotheekrente-aftrek, de verhoging van de BTW en de vliegtaks.
Ook hekelt Wilders het extra geld voor ontwikkelingssamenwerking en de afspraken over bed, bad en brood voor uitgeprocedeerde asielzoekers. "Geef dat geld aan de Nederlanders."
Geen eerlijk delen
Ook GroenLinks-leider Klaver is niet erg enthousiast. Volgens hem gaat de helft van de lastenverlichtingen naar de 25 procent rijkste mensen. "Hier is geen sprake van eerlijk delen; dit is een gemiste kans." Klaver gebruikt een uitdrukking die VVD-leider Rutte ooit bezigde bij diens eerste kabinet: "Dit is een kabinet waar rechts Nederland zijn vingers bij kan aflikken."
Klaver is blij dat de coalitie de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs wil halen, maar hij vindt dat het kabinet te weinig doet om de uitstoot van CO2 terug te dringen. "En onder de grond stoppen is de verkeerde strategie."
Multinationals boven mensen
SP-leider Roemer spreekt van een voortzetting van de kabinetten-Rutte I en II, maar dan met andere partners. "De rekening wordt bij individuele burgers gelegd en de grootste winsten zitten bij de grote bedrijven en mensen met de hoogste inkomens; dat zijn niet mijn keuzes."
De SP is er ook niet over te spreken dat het eigen risico niet verandert en de partij had liever meer maatregelen gezien die tegemoet komen aan de belangen van huurders. "Het is duidelijk wie de vriendjes van Rutte zijn."
PvdA-leider Asscher vindt dat het kabinet multinationals boven mensen plaatst en spreekt van verkeerde keuzes. "Er worden miljardencadeaus gegeven aan grote bedrijven, buitenlandse beleggers en grote vermogens en tegelijk worden de boodschappen en de zorg duurder en betalen mensen die werken en een handicap hebben de rekening".
Asscher ziet ook wel een paar positieve punten, zoals de uitbreiding van het vaderschapsverlof en een miminum-tarief voor zzp'ers.
Tochtstrips
De Partij voor de Dieren is heel sceptisch over de klimaatplannen van de coalitie. "Ze zeggen vertrouwen te hebben in de toekomst, maar ze hebben er vooral vertrouwen in dat toekomstige generaties de klimaatproblemen oplossen", zegt partijleider Thieme.
Als voorbeeld noemt ze het geld dat wordt uitgetrokken om huizen te isoleren. "Het gaat om ongeveer tien euro per huishouden, dat zijn ongeveer twee of drie tochtstrips. Dat is niet een ambitieus, groen kabinet."
Anti-ouderenkabinet
50Plus-voorman Krol zegt woedend te zijn. Volgens hem is de nieuwe coalitie een anti-ouderenkabinet. "Aan het einde van deze kabinetsperiode lopen ouderen ten opzichte van werkenden 40 procent achter en dat is schandalig en Nederland onwaardig." Hij zei zoveel mogelijk mensen te willen mobiliseren om weerstand te bieden "aan dit onzalige kabinet".
Voltooid leven
SGP-leider Van der Staaij vindt het hoe dan ook positief dat de partijen er na zo'n lange tijd uit zijn gekomen. Hij is onder meer blij met de lastenverlichting voor gezinnen, maar ziet bijvoorbeeld niets in een wietwet.
Hij vindt het winst dat het kabinet niet met nieuwe plannen komt voor een voltooid-levenwet. maar hij betreurt dat er "geen rem wordt gezet op de opgerekte euthanasiepraktijk".
Tweedeling
Denk vindt dat de coalitie meer had moeten doen voor de lage inkomens. "Grote bedrijven krijgen een belastingverlaging van 3 miljard, terwijl de gewone Nederlander bij de supermarkt meer belasting moet betalen, een soort boodschappenbelasting. Dat kan natuurlijk niet", zegt partijleider Kuzu. Hij ziet ook geen rigoureuze oplossingen om de tweedeling in de samenleving te bestrijden.
Forum voor Democratie vindt het schandalig dat het kabinet af wil van het raadgevend referendum. Met een verwijzing naar het motto van het kabinet 'Vertrouwen in de toekomst' zegt partijleider Baudet dat het kabinet geen vertrouwen in de burger heeft. Hij roept iedereen op een protestbericht te sturen naar het nummer dat D66 heeft ingesteld om te reageren op de plannen. "Dit moeten we niet laten gebeuren."