1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Tepco en Japanse overheid aansprakelijk voor Fukushima

Het Japanse energiebedrijf Tepco en de Japanse overheid zijn voor een bedrag van omgerekend 3,8 miljoen euro aansprakelijk voor schade na de kernramp in Fukushima in 2011.

Dat heeft een rechtbank in Fukushima bepaald nadat zo'n 3800 mensen een groepsproces hadden aangespannen.

In heel Japan lopen er zo'n dertig vergelijkbare processen, waarvan dat in Fukushima het grootste is. Het is het tweede rechterlijke besluit waarin de overheid verantwoordelijk wordt gehouden, meldt Reuters.

Symbolisch

"Ik vind het bedrag laag voor de problemen die ze hebben veroorzaakt en voor het aantal aanklagers", zegt correspondent Kjeld Duits. "Maar symbolisch is het wel een heel belangrijke uitspraak, omdat de aanklagers hiermee verteld wordt dat ze het bij het juiste eind hebben en dat Tepco en de overheid schuldig zijn. Daar kunnen ze op voortborduren. Het zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot andere vormen van hulp voor de slachtoffers in Fukushima."

Lange weg

Duits noemt de kans groot in dat de overheid in hoger beroep gaat. Daar zijn twee mogelijkheden voor, bij instanties die vergelijkbaar zijn met een Nederlands gerechtshof en de Hoge Raad. "Er is nog een lange weg te gaan."

De eisers wilden dat het energiebedrijf en de staat het niveau van radioactiviteit in hun huizen terugbrachten tot het niveau van voor de ramp, maar de rechtbank verwierp die eis, meldt het Japanse persbureau Kyodo.

De ramp bij de kerncentrale in Fukushima was het gevolg van een aardbeving en tsunami.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl