Hollandse Hoogte / AP
NOS Nieuws

Vier jaar na kernramp Fukushima weer terug naar huis

Vier jaar geleden moesten ze alles achterlaten, maar vandaag mogen alle inwoners van het Japanse dorp Naraha terugkeren naar huis. Het is het eerste dorp dat in zijn geheel weer bewoonbaar is verklaard. Eerder werden delen van twee andere plaatsen vrijgegeven.

De inwoners werden geëvacueerd na de tsunami en de kernramp bij Fukushima in 2011. Na een meltdown van verschillende reactoren was de straling in het gebied levensgevaarlijk hoog. Volgens de Japanse regering is het na opruimwerkzaamheden weer veilig om in Nahara te wonen.

Toen het dorp werd geëvacueerd, woonden er iets meer dan 7300 mensen, maar minder dan de helft van de inwoners lijkt daadwerkelijk van plan terug te keren. Het duurt waarschijnlijk nog maanden voor het normale leven weer op gang is. Infrastructuur ontbreekt en allerlei voorzieningen zijn vernield door de tsunami: er zijn nog geen winkelcentra, klinieken of ziekenhuizen in het dorp. Er is wel een bank geopend en een winkel. Die bezorgt de boodschappen gratis.

"Ik weet dat sommige zaken nog niet zijn opgelost, maar het opheffen van de evacuatie is een eerste stap", zei de burgemeester bij de heropeningsceremonie. "Onze klok is opnieuw begonnen met tikken." Met schoolkinderen plantte hij een boom ter nagedachtenis aan het moment van terugkeer. Verder werden er kaarsen aangestoken.

Bewoners Japans dorp weer naar huis

Nahara is het eerste dorp in de directe omgeving van de kerncentrale dat weer helemaal bewoonbaar is verklaard. In totaal zijn zeven dorpen of steden in zijn geheel ontruimd. Wanneer alle inwoners van de andere zes plaatsen kunnen terugkeren is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl