NOS NieuwsAangepast

Ierland vreest harde brexit-klap: 'Wat ik zie, stemt me somber'

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

Komt er eindelijk een doorbraak in de brexit-onderhandelingen? Vanaf vandaag zitten beide partijen in Brussel weer tegenover elkaar. Deze vijfde onderhandelingsweek is een belangrijke: het is de laatste kans om vooruitgang te boeken voor de EU-top van volgende week.

Op die top moeten de lidstaten besluiten of de onderhandelingen naar de volgende fase kunnen. Maar daar ziet het op dit moment niet naar uit. Het land dat daar de meeste buikpijn van krijgt is Ierland. Geen enkel ander land in de EU is meer afhankelijk van de Britten.

Ieren vrezen brexit: 'Wat ik zie stemt me somber'

Die afhankelijkheid komt aan de ene kant voort uit de grens met Noord-Ierland, één van de heikele punten tijdens de onderhandelingen. De Ieren willen koste wat kost voorkomen dat er een harde landsgrens komt tussen beide landen, maar dat kan alleen als de brexit zo zacht mogelijk is. Oftewel, dat de Britten hele nauwe banden met de EU behouden.

Maar ook economisch zijn de landen enorm met elkaar verweven. Liefst een op de drie Ierse werknemers werkt in sectoren die zeer afhankelijk zijn van de handel met Groot-Brittannië, rekende de Ierse denktank Economic and Social Research Institue (ESRI) voor.

Het gras is hier het lekkerste ter wereld.

Joe Deverell, veehouder

Neem de landbouw. Boer Joe Deverell (61) werkt al zijn hele leven met Hereford-koeien, net als zijn vader en zijn opa. Nergens grazen koeien zo graag als hier, zegt-ie. "Het gras is hier het lekkerste ter wereld."

Maar hij maakt zich sinds brexit grote zorgen over de toekomst. "60 procent van onze koeien komt uiteindelijk als vlees in Groot-Brittannië terecht. Ook voor onze melk en boter is het een ongelooflijk belangrijke markt."

Joe Deverell

Hoewel de Brusselse onderhandelingstafels ver weg voelen in de frisse Ierse herfstlucht, volgt hij het op de voet. "Ze draaien rondjes om elkaar heen", zegt Joe. "Ik ben positief ingesteld, maar wat ik zie stemt me somber."

Hij vreest voor een harde brexit, waarbij de Britten afstevenen op een harde breuk met de EU. "Wat er dan gebeurt? Dan gaat Groot-Brittannië zijn voedsel uit andere landen importeren, bijvoorbeeld uit Brazilië of Nieuw-Zeeland. Daar waar de prijs het laagst is. Zeker als er handelstarieven komen, kunnen wij daar amper tegenop."

Goede kans dat brexit opnieuw een recessie veroorzaakt.

Frank Barry, econoom

Die zorgen hoor je ook in de hoofdstad Dublin. Net nu de Ieren langzaam zijn opgekrabbeld van de financiële crisis, die het land aan de rand van de afgrond bracht. "Goede kans dat brexit opnieuw een recessie veroorzaakt", zegt econoom Frank Barry, werkzaam aan Trinity College.

"Ierland wil het liefst zo nauw mogelijke banden behouden met Groot-Brittannië. Maar daar zal Brussel nooit mee akkoord kunnen gaan. Het kan niet zo zijn dat de Britten buiten de EU beter af zijn, dat zullen ze koste wat kost willen voorkomen. En daarmee valt Ierland tussen de wal en het schip."

Toch hoopt boer Joe dat uiteindelijk het gezond verstand in de onderhandelingen zal zegevieren. "Er staat zoveel op het spel. Want hoe kan ik overleven bij zo'n harde brexit? Dat wordt een groot probleem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl