NOS NieuwsAangepast

Werkgevers willen flexibele AOW

Bijna de helft van de werkgevers is voor het verlagen van de AOW-leeftijd. Uit onderzoek van het demografisch instituut NIDI onder ruim duizend bedrijven blijkt dat meer dan driekwart van de bedrijven liever een flexibele AOW ziet in plaats van vaste regels voor de AOW-leeftijd.

Bedrijven vrezen dat werknemers op latere leeftijd het werk zowel fysiek als mentaal minder goed aankunnen. Als werknemers arbeidsongeschikt raken, zijn de bedrijven verplicht twee jaar loon door te betalen. Dat risico wordt groter als de AOW-leeftijd omhoog gaat, redeneren veel bedrijven.

Bovendien verwacht vooral de industriesector dat de arbeidskosten zullen toenemen door de vergrijzing van het personeel. Ze vrezen dat bijvoorbeeld kosten voor ziekteverzuim zullen stijgen, terwijl de productiviteit juist zal afnemen.

Flexibel

Los van de bedrijfsmatige redenen, vinden werkgevers in alle sectoren het een goed idee om de AOW-leeftijd rekbaar te maken voor eigen keuzes en wensen. Eerder pleitten de vakbonden al voor het invoeren van een flexibele AOW en het bevriezen van de AOW-leeftijd.

"Ik ben blij dat dit onderzoek bevestigt waar wij al langer voor waarschuwen. Maar er moet nu echt wat mee gedaan worden. Het effect van tot twee keer aan toe versneld verhogen van de AOW-leeftijd is maatschappelijk onaanvaardbaar", aldus een woordvoerder van de FNV.

Nu ook werkgevers vraagtekens zetten bij het verhogen van de AOW, is de vraag wat het nieuwe kabinet gaat doen. Het versneld verhogen van de AOW-leeftijd had flink wat voeten in de aarde en het ziet er niet naar uit dat dit op de korte termijn zal veranderen.

Maatwerk

VNO-NCW denkt dat de oplossing vooral gevonden moeten worden in maatwerk. "Samen met de sociale partners moeten we om de tafel om te kijken of we op cao-niveau kunnen kijken naar de AOW-leeftijd."

Hoewel werkgevers en werknemers het eens lijken te zijn dat de huidige AOW-regeling moeilijkheden met zich meebrengt, zijn ze er samen nog niet uit hoe de AOW er wel uit moet komen te zien. De discussie over de AOW-leeftijd zal dan vermoedelijk nog veel vaker worden gevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl