NOS NieuwsAangepast

Werkgevers zien voordelen van flexibele AOW

Werkgeversorganisaties in de bouw, metaal en installatietechniek willen een flexibele AOW-leeftijd voor mensen met zware beroepen bespreekbaar maken. Een pensioenleeftijd van 67 jaar zal in hun branches grote problemen veroorzaken, zeggen ze.

Werkgevers vrezen dat veel stukadoors, lassers of installateurs voor de gerechtigde pensioenleeftijd al uitvallen en arbeidsongeschikt raken. Een bedrijf kan zo'n werknemer dan niet meer inzetten, maar moet wel twee jaar loon doorbetalen. Bovendien hebben werkgevers in de bouw en techniek moeite om jonge vakmensen aan te trekken die het werk kunnen overnemen.

Koninklijke Metaalunie, Uneto VNI, Bouwend Nederland en Aannemersfederatie AFNL/NOA vragen in Het Financieele Dagblad daarom aan het toekomstige kabinet en werkgeverskoepel VNO-NCW om de afspraken over de AOW-leeftijd opnieuw te bekijken. Die gaat nu in stappen van 65 jaar (in 2013) naar 67 jaar (in 2022).

Er is overigens geen sprake van een gezamenlijke oproep. "Dit is geen gecoördineerde actie. Maar werkgevers in branches met veel fysiek zware beroepen denken er goeddeels hetzelfde over", zegt NOA-directeur Frank Rohof.

200 miljoen euro

Steun voor een flexibele AOW-leeftijd is geen plotselinge ommezwaai, stellen de betrokken werkgevers. "We zijn hier al langer mee bezig", aldus Rohof. "We hebben het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) gevraagd om de kosten van een flexibele AOW te berekenen voor mensen met zwaar werk. Die cijfers geven nog meer aanleiding om te zoeken naar een juiste aanpak."

Uit het rapport van het EIB bleek twee weken geleden dat een vervroegd pensioen voor zware beroepen de overheid tussen 125 en 200 miljoen euro per jaar kost, afhankelijk van het aantal jaren dat een werknemer eerder stopt.

"Niet principieel tegen"

"We proeven dat VNO-NCW er nog niet zo aan wil, maar er moet iets gebeuren - dat staat als een paal boven water. Het zou ideaal zijn als mensen met zware beroepen straks vijf jaar eerder met pensioen kunnen, dus rond hun 62e of 63e", aldus Rohof.

Ook de Koninklijke Metaalunie ziet wel wat in een flexibele AOW-leeftijd. "Het liefst in combinatie met het naar voren halen van het pensioen en werken in deeltijd", zegt een woordvoerder.

Werkgeverskoepel VNO-NCW zegt "niet principieel tegen" een flexibele AOW-leeftijd te zijn. "Wij hebben in 2011 al geprobeerd om afspraken te maken over flexibilisering. Die zijn er echter nooit gekomen, omdat eerst de FNV ervan afzag en later ook de politiek."

Volgens vakbond FNV liepen de onderhandelingen destijds stuk op een inkomensafhankelijke korting op de AOW-uitkering van mensen die eerder stoppen met werken. Werkgeversorganisaties zijn nog steeds tegen op de nivellerende werking van zo'n korting.

De vakbond is wel blij dat "nu breder erkend wordt waar wij al lange tijd voor waarschuwen", aldus een woordvoerder. "We hopen dat werkgevers samen met ons optrekken richting Den Haag."

Onderzoek

Onderzoeksinstituut SEO komt juist vandaag met de resultaten van een onderzoek naar de flexibele AOW, in opdracht van het huidige kabinet. Daaruit blijkt dat mensen met lage inkomens in zware beroepen veelal onder het sociaal minimum belanden als ze gebruikmaken van de flexibele AOW-leeftijd. Zo kost de regeling alleen maar geld en levert het niets op. Een inkomensafhankelijke korting op de AOW-uitkering zou dat kunnen veranderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl