Het gaat veel Nederlandse pensionado's voor de wind. Ze hebben meer vermogen dan ooit en vaker een eigen huis. Maar dat geldt niet voor iedereen. Onderzoekers zien dat ouderen steeds vaker moeten blijven werken om financieel rond te komen.
In de afgelopen tien jaar is het percentage ouderen dat werkt verdubbeld van 6 procent naar 12 procent. In 2017 komt dit neer op zo'n 220.000 ouderen die nog werken. Moeten we ons zorgen maken over die ontwikkeling?
Geen pensioen opgebouwd
De meeste ouderen die doorwerken, doen dit omdat ze graag werken. Maar er zijn ook steeds meer mensen die uit financiële noodzaak moeten doorwerken, zegt onderzoeker Didier Fouarge van de Universiteit van Maastricht. "Het is een kleine, maar groeiende groep."
Jan Haens (80) uit Tilburg is zo iemand die doorwerkt omdat hij het geld nodig heeft. Hij haalt oude spullen op bij mensen uit de buurt en verkoopt deze weer door. Daarmee verdient hij een paar tientjes per maand. "Het is een extraatje. Een kopje koffie op het terras."
Samen met zijn vrouw moet Jan rondkomen van een AOW van 1500 euro, omdat hij geen pensioen heeft opgebouwd. Toen het sanitairbedrijf waarvoor hij jarenlang werkte failliet ging, bleek er qua pensioen niks geregeld voor het personeel.
Het zijn vooral de laag- en hoogopgeleiden die blijven doorwerken.
Ook Lex van Tricht (73) uit Hollandse Rading kan zonder werk niet rondkomen. Omdat hij jaren in het buitenland heeft gewoond, heeft hij geen volledig AOW opgebouwd en moet hij het doen met zo'n zeshonderd euro per maand.
Daarom werkt hij voor een uitzendbureau. Drie à vier dagen in de week bezoekt hij voor een klant bedrijven en controleert daar de voorraden. Op die manier verdient hij maandelijks zo'n 1400 euro extra.
"Ik vind het werk eigenlijk wel leuk, ik mag er veel voor reizen", zegt Lex. "Maar ik doe het ook als aanvulling op mijn pensioen. Anders zou ik niet kunnen rondkomen."
Jan Modaal gaat gewoon met pensioen
Volgens de onderzoekers achter het rapport 'Werken met een AOW' is de versobering van de pensioenen een van de belangrijkste redenen waarom mensen als Jan en Lex niet kunnen rondkomen. Ook zien ze dat steeds meer zzp'ers tot deze groep behoren.
Ze maken zich zorgen. "We moeten ons afvragen of we deze trend wel willen. Willen we mensen verplichten om na hun pensioen door te werken of moet iedereen de vrijheid hebben om zelf te bepalen hoe zij hun pensioen invullen", zegt Fouarge.
Toch moeten we volgens hem het probleem niet groter maken dan dat het is. Slechts 12 procent van de ouderen blijft doorwerken. "Jan Modaal gaat gewoon met pensioen. Het zijn vooral de laag- en hoogopgeleiden die blijven doorwerken."
Investeren in voorlichting
Om vooral die groep lager opgeleiden te beschermen pleit Fouarge voor betere voorlichting over pensioenen, zodat mensen zich beter kunnen voorbereiden. "Daar moeten we meer in investeren."
Toch hoeven we volgens hem nog niet te vrezen voor Amerikaanse toestanden waarin ouderen soms moeten doorwerken tot ze niet meer kunnen. "In tegenstelling tot Amerika heeft Nederland goede AOW-voorzieningen die de meeste mensen in hun basisbehoeften voorzien."