Merkel met in de voorgrond de leider van de FDP, Christian Lindner AFP

De Duitse bondskanselier Merkel gaat met haar CDU/CSU onderhandelen met de liberale FDP en de Groenen over de vorming van een regeringscoalitie. Het was al verwacht dat ze zou afstevenen op deze 'Jamaica-coalitie'. Gezamenlijk hebben de partijen 393 van de 709 zetels in de Duitse Bondsdag.

Merkel kondigde de onderhandelingen vandaag aan tijdens een bijeenkomst van de jongerenafdeling van haar partij. Haar huidige coalitiepartner, de SPD, wil niet doorregeren met Merkel. Die partij wil zichzelf eerst 'opnieuw uitvinden' na het slechtste verkiezingsresultaat sinds de Tweede Wereldoorlog.

Amper keus

De Jamaica-coalitie is de enige optie die Merkel nu heeft voor een meerderheidscoalitie. Eerder sloot ze de oppositiepartijen Alternative für Deutschland en Die Linke uit van regeringsdeelname.

Van de partijen in de Jamaica-coalitie verloor alleen de CDU/CSU. De partij bleef de grootste maar verloor ruim acht procent van de stemmen, het slechtste resultaat sinds 1949. De FDP haalde met 10,7 procent de kiesdrempel en kwam daarmee na vier jaar terug in de Bondsdag, de Groenen stegen licht.

Stemverdeling politieke partijen in procenten, Bondsdagverkiezingen 2017

STER reclame