De Al-Fitrah moskee in de Utrechtse wijk Overvecht
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Al-Fitrahmoskee blijft toch open, na aankoop gebouw

De Utrechtse Al-Fitrahmoskee blijft waarschijnlijk toch nog langer open. Het bestuur heeft het gebouw gekocht waarin de moskee is gehuisvest en daarna weer verkocht.

Gisteren besloot de rechtbank nog dat de moskee in de wijk Overvecht moest worden ontruimd omdat er een half jaar geen huur is betaald. Er waren de afgelopen jaren regelmatig rechtszaken over conflicten, die vaak gingen over het betalen van de huur.

Tijdens de rechtszaak van gisteren was er nog geen overeenkomst tussen eigenaar No Staples en het bestuur.

Doorverkocht

Het AD schrijft de koopakte te hebben ingezien. Daaruit zou blijken dat Al-Fitrah het pand binnen een uur na aankoop weer doorverkocht aan projectontwikkelaar Hawking Europe. Het bedrijf uit Oostvoorne wil op het terrein 68 appartementen realiseren. Hawking zou de stichting Al-Fitrah ook het geld hebben geleend om het pand te kopen.

Als de plannen doorgaan levert de deal Al-Fitrah 600.000 euro op, schrijft de krant. Voorwaarde is wel dat de moskee in 2018 uit het pand vertrekt.

Omstreden

De Al-Fitrahmoskee is al lang omstreden. Kinderen op de koranschool van de moskee zouden van de Nederlandse samenleving afgekeerd raken door de islamitische opleiding. Minister Asscher riep ouders vorig jaar op om hun kinderen van de school af te halen.

Op de aankoop van het pand, met hulp van een Nederlandse financier, is in de Utrechtse politiek met ongeloof gereageerd.

Wie, o wie?

In een reactie bij RTV Utrecht zegt GroenLinks-raadslid Steven de Vries dat hij de aankoop betreurt. "Gezien de huurachterstand van Al-Fitrah lijkt ons dit een ongebruikelijke transactie waarvan we verwachten dat deze onderzocht zal worden door de instanties."

ChristenUnie-raadslid Van Ooijen reageerde op Twitter: "Maanden huurachterstand en dan ineens 1,8 mln op tafel. Wie, wie o wie zit er achter dit geld?"

De VVD heeft er Kamervragen over gesteld. De partij wil van het kabinet weten waar het geld vandaan komt en of kan worden uitgesloten dat het geld van omstreden organisaties afkomstig is.

Advertentie via Ster.nl