Iraakse tanks bij het offensief op Hawija, gisteren
NOS NieuwsAangepast

Iraaks leger verdrijft IS uit laatste stedelijk gebied

Het Iraakse leger meldt dat het de stad Hawija heeft heroverd op Islamitische Staat. Hawija was het laatste stedelijke gebied in Irak dat nog in handen was van de terreurbeweging. De stad is volgens het leger bevrijd door een samenwerkingsverband van Iraakse troepen, sjiitische rebellenbewegingen en de federale politie.

In Hawija woonden sinds 2014 volgens de VN bijna 80.000 burgers onder het juk van IS. Het offensief begon eind september. Eerder deze week nam het leger een nabijgelegen luchtmachtbasis in die door IS werd gebruikt als trainingskamp. Het Iraakse leger heeft er naar eigen zeggen 196 strijders gedood.

Snel gebiedsverlies

"Veel kleine dorpen rond Hawija waren de afgelopen twee weken al ingenomen. En de stad was al langer afgesloten van IS-gebied. Het kan zijn dat ze al langer verzwakt waren", zegt correspondent Marcel van der Steen in het NOS Radio 1 Journaal.

Na de herovering heeft de terreurbeweging in Irak alleen nog een strook land bij de westelijke grens met Syrië in handen. Sinds de bevrijding van Mosul op 15 juli verliest IS snel terrein in Irak. De strijd om Mosul, dat dienst deed als hoofdstad in Irak van het zogenoemde kalifaat van IS, duurde negen maanden.

Oplopende spanning

De ligging van Hawija, ten westen van de Koerdische stad Kirkuk, kan ertoe leiden dat de herovering nieuwe onrust veroorzaakt, denkt Van der Steen. Sinds het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum zijn er groeiende spanningen tussen de regering van de Koerdische autonome regio en die van Irak. "De herovering betekent ook dat de Iraakse troepen dichter naar Kirkuk komen."

De Iraakse premier Abadi bezoekt vandaag Parijs om daar met de Franse president Macron te praten over de situatie in Irak na het referendum. Van der Steen verwacht dat Macron zal proberen om Abadi en zijn Iraaks-Koerdische collega Barzani met elkaar aan tafel te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl