Minister Tillerson op de persconferentie EPA

In een ongebruikelijke persconferentie heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson duidelijk gemaakt dat hij niet van plan is om op te stappen en dat hij dat nooit heeft overwogen. Hij deed dat naar aanleiding van berichten van NBC News dat hij dat zou doen.

"Misschien dacht hij dat dat de beste strategie was om de geruchten te ontkennen", zegt politiek commentator David Chalian van CNN over de onaangekondigde persconferentie. Volgens Amerikaanse media is de spanning tussen Trump en Tillerson te snijden.

Debiel

Tillerson zou Trump een debiel hebben genoemd na een bijeenkomst in juli op het Pentagon met leden van het nationale veiligheidsteam en van de regering. NBC News hoorde dat van drie ambtenaren die erbij betrokken waren.

Dat ontkende Tillerson niet op de persconferentie: "Ik ga niet in op dat soort trivialiteiten." Later liet hij via zijn ministerie weten dat hij het woord "debiel" nooit heeft gebruikt over de president.

Verder bekrachtigde hij zijn standpunt over Noord-Korea. Afgelopen weekeind was Tillerson in China, waar hij na een bezoek aan president Xi Jinping zei dat de VS in gesprek probeert te raken met Pyongyang. Trump noemde dat later verspilde moeite. "Hij verdoet zijn tijd met onderhandelen met Little Rocket Man", twitterde Trump, doelend op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Conflicten

De minister had niet met president Trump overlegd over de persconferentie. "Ik heb hem niet gesproken, volgens mij is hij onderweg naar Las Vegas." Het Witte Huis laat in een reactie weten dat de positie van Tillerson onomstreden is. "Zoals we al vaker hebben gezegd, als de president zijn vertrouwen in iemand verliest, blijft die echt niet aan", zei een woordvoerder.

Tillerson moet geregeld diplomatieke brandjes blussen als Trump zich ongenuanceerd uitlaat, zoals met kritiek op China. "Ik zie het niet als obstakel, hinder of als hulp", zei de minister onlangs over Trumps tweets. Ook zijn de president en zijn minister het geregeld oneens, bijvoorbeeld over de houding tegenover Rusland en klimaatverandering.

STER reclame