Tillerson: VS en Noord-Korea praten met elkaar
De Verenigde Staten staan in direct contact met Noord-Korea en proberen dictator Kim Jong-un tot gesprekken te bewegen. De Amerikaanse minister Tillerson van Buitenlandse Zaken heeft dat gezegd in China, waar hij sprak met president Xi Jinping.
De lijntjes met Pyongyang lopen niet via China, zei Tillerson. "We praten met elkaar via onze eigen kanalen." Verder wilde hij er niet over uitweiden.
Na de ontmoeting met Xi Jinping riep Tillerson op tot kalmte op het Koreaanse schiereiland. Hij zei wel dat op Noord-Korea de verantwoordelijkheid rust om te stoppen met raketproeven. Hij noemt de situatie oververhit.
Uit zijn onderhoud met de Chinese president is volgens Tillerson gebleken dat China "diep bezorgd" is over de raketproeven en het nucleaire programma van Noord-Korea en dat China uit alle macht probeert om Pyongyang weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.
Hij wilde niet ingaan op de vraag of de recente opmerkingen van president Trump aan het adres van Noord-Korea hebben bijgedragen aan de oververhitte toestand. "Ik denk dat iedereen graag wil dat de situatie kalmeert."
Rotte vis
Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un maakten elkaar onlangs uit voor rotte vis en de dreigementen vlogen over en weer. De mogelijkheden voor een diplomatieke oplossing lijken ver weg.
De Amerikaanse president dringt bij China aan op hardere maatregelen tegen Pyongyang. China is de grootste handelspartner van Noord-Korea, heeft de nauwste diplomatieke banden en verleent ook de meeste humanitaire hulp. Het is bereid om strengere VN-sancties te steunen.
Donderdag droeg Peking Noord-Koreaanse bedrijven met Chinese partners op per 1 januari zijn deuren te sluiten. Eerder zei het al dat de export van gas en olieproducten op die datum stopt. De levering van ruwe olie aan Noord-Korea valt niet onder de sancties.
Retoriek
China zegt dat de problemen niet alleen met sancties op te lossen zijn en roept Washington op zijn retoriek te staken en met Noord-Korea te gaan praten.
In november brengt president Trump zijn eerste staatsbezoek aan China. Daarover zei Tillerson dat Trump ernaar uitkijkt de persoonlijke banden met de Chinese president te versterken. "Dat zou het makkelijker maken om politieke en economische verschillen te overbruggen."