Hulpverleners verzorgen een gewonde nadat hij door de man was aangereden
NOS NieuwsAangepast

Politie Amsterdam blijft erbij: aanrijding Stationsplein was ongeluk

De politie in Amsterdam blijft erbij dat de aanrijding op 10 juni voor Amsterdam Centraal een ongeluk was en geen terroristisch misdrijf, stelt de gemeente Amsterdam in een brief. Het onderzoek naar het incident is nu afgerond.

De politie betreurt dat er achterdocht en twijfel is ontstaan na het incident. "Veel mensen zijn geschrokken van dit incident. De gebeurtenissen riepen in eerste instantie vergelijkingen op met recente aanslagen in Europa", staat in de brief.

Bij de aanrijding reed een 45-jarige man op het Stationsplein met zijn auto zeven voetgangers aan. Dat kwam doordat hij onwel was geworden door een te lage bloedsuikerspiegel. Mede doordat uitlekte dat hij van Marokkaanse afkomst was, bleven mensen geloof hechten aan het verhaal dat het een aanslag was. De politie weigerde de etniciteit van de automobilist bekend te maken omdat ze dat nooit doet bij verkeersongevallen.

Ruim een maand geleden zei de politie al: "Het ongeval blijft gewoon een ongeval. We hebben te maken met een groep mensen die wil dat het een terreuraanslag is, maar dat is gewoon niet het geval. Als dat zo was geweest, hadden we dat ook zo benoemd."

In de brief schrijft de gemeente nu wel dat ze geleerd hebben van dit incident: "De politie heeft een aantal lessen geformuleerd voor toekomstige situaties. Daarbij is het doel om meer helderheid te scheppen en twijfel en achterdocht weg te nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl