Automobilist die voetgangers aanreed had lage bloedsuikerspiegel

Aangepast op
ANP

De automobilist die gisteren bij station Amsterdam Centraal voetgangers aanreed, is een 45-jarige man uit Amsterdam. Acht mensen raakten gewond, onder wie de bestuurder van de auto.

De meeste slachtoffers zijn toeristen, zegt de politie. Twee van hen liggen nog in het ziekenhuis met botbreuken. Twee slachtoffers werden in een kunstmatig coma gehouden, maar zijn weer bij.

Volgens de politie is er geen opzet in het spel. Ook na verder onderzoek en huiszoeking bij de chauffeur is er geen indicatie dat er iets anders speelde dan dat de man onwel is geworden.

Na bloedonderzoek bleek dat de man niet onder invloed was, maar hij had wel een extreem lage bloedsuikerspiegel. Daar zou de automobilist medicijnen voor gebruiken.

De man zegt dat hij zich niets herinnert van het incident. Hij zit nog steeds vast en de politie doet verder onderzoek naar zijn achtergrond.

Auto raakt mensen bij Amsterdam CS, vermoedelijk geen opzet
Op het plein voor station Amsterdam Centraal zijn vijf gewonden gevallen bij een incident met een auto. Volgens de politie stond er een auto op een plek waar dat niet mocht. Toen de politie daar wat van zei, reed de bestuurder weg.

De bestuurder werd vlak voor het ongeluk aangesproken door agenten, omdat hij op de trambaan reed. "Hij maakte toen nog geen verwarde indruk", vertelt een woordvoerder. Hij kreeg een bekeuring en hem werd verteld dat hij stapvoets de trambaan moest volgen om vervolgens rechtsaf te slaan om weer op de gewone rijbaan terecht te komen.

"Dat deed hij in eerste instantie ook. Ineens hoorden agenten het toerental van zijn auto flink omhoog schieten." De man reed rechtdoor het stationsplein op en reed vervolgens meerdere voetgangers aan. Hij kwam tot stilstand tegen een muurtje bij de metro-ingang.