Minister Hennis stapt op
NOS Nieuws

Formatiedag 202: Keert Hennis terug in het nieuwe kabinet?

De onderhandelaars wilden na afloop van een dag onderhandelen, niet ingaan op de vraag of de vandaag afgetreden minister Hennis terug mag komen in een volgend kabinet.

Hennis, die bij de Kamerverkiezingen van maart op nummer twee stond op de VVD-lijst, zei op Prinsjesdag dat het haar zou verbazen als ze niet in het kabinet komt. Haar kansen daarop lijken nu verkleind.

ChristenUnie-leider Segers, een van de vier onderhandelende partijen voor een nieuw kabinet, zei: "Ik heb heel veel respect voor de manier waarop de minister zich heeft verdedigd en uiteindelijk haar consequenties heeft getrokken." Of ze binnenkort weer opnieuw minister kan worden, was volgens hem niet de kwestie van de avond.

Minister Hennis van Defensie heeft na zware kritiek van de Tweede Kamer op haar functioneren vandaag haar aftreden bekendgemaakt. Ook de Commandant der Strijdkrachten, Tom Middendorp, stapte op naar aanleiding van een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Binnenkort een kabinet

Dat er binnenkort een nieuw kabinet is, staat wel vast. Het regeerakkoord voor het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is waarschijnlijk maandag klaar.

Het concept wordt eerst nog bekeken door de fracties van de partijen. Daarna wordt het definitieve akkoord bekendgemaakt door de formerende partijen en gaat de Tweede Kamer erover debatteren.

VVD-leider Rutte wordt formateur en gaat aan de slag met het samenstellen van zijn kabinet.

Rutte noemde Hennis vanavond een collega, met wie hij altijd bijzonder goed heeft samengewerkt. Hij wilde niet antwoorden op de vraag of ze terugkomt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl