NOS NieuwsAangepast

Meer dan 50 doden bij aanslag countryfestival Las Vegas

Bij een aanslag op een groot countryfestival in Las Vegas zijn meer dan vijftig doden gevallen. Ruim 400 mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Onder de doden zijn in elk geval twee politieagenten die geen dienst hadden.

De menigte werd beschoten met een automatisch wapen vanuit een kamer op de 32ste verdieping van een hotel aan de overkant. De dader is dood. Aanvankelijk werd gemeld dat de politie hem heeft doodgeschoten, maar later meldde de sheriff dat hij zelfmoord heeft gepleegd.

Met een dodental van boven de vijftig is dit de dodelijkste schietpartij ooit in de VS; bij het bloedbad in de nachtclub Pulse in Orlando vielen vorig jaar juni 49 doden.

Politie: schutter is dood, we zijn op zoek naar zijn reisgenoot

De dader is de 64-jarige Stephen Paddock. Hij is een witte man die woonde in een gemeenschap voor ouderen in Mesquite, elders in de staat Nevada. De politie was enige tijd op zoek naar zijn partner, maar inmiddels is gebleken dat zij niets met de schietpartij te maken heeft.

Twee auto's die mogelijk gebruikt zijn door de dader, zijn gevonden. Volgens de sheriff had Paddock de beschikking over zeker tien vuurwapens. Hij had donderdag zijn intrek genomen in het hotel.

Op beelden die festivalgangers op internet hebben gezet is te horen hoe het vuur wordt geopend tijdens de muziek.

Schietpartij vanuit hotelkamer op festival in Las Vegas

"Dat waren schoten", zegt een aanwezige, waarna anderen opriepen te gaan zitten. Daarna wordt er opnieuw geschoten. Bezoekers gillen en zoeken in paniek dekking.

Een festivalganger vertelde bij CNN dat ze maar schoten bleef horen. "We renden en mijn man en ik wisten bij onze auto te komen. Een paar mensen hadden zich achter onze wagen verstopt. Een was gewond en vroeg ons om hulp. Even later hadden we wel zes mensen in de auto zitten."

'We dachten eerst dat het speelgoed was'

De politie doet nog altijd onderzoek in de omgeving van het festivalterrein. Het publiek is gevraagd om beeldmateriaal af te staan.

Het Mandalay Bay Resort, waaruit de dader zijn schoten heeft gelost, zegt in een reactie dat de gedachten uitgaan naar de slachtoffers. Het hotel is dankbaar voor de snelle reactie van de hulpdiensten.

 • AP / Hollandse Hoogte
  Een gewapende agent zoekt dekking achter een politiewagen in Las Vegas, waar een schietpartij was op een countryfestival
 • AFP
  Bezoekers schuilen
 • AFP
  Een slachtoffer op het festivalterrein
 • AFP
  Politie-agenten zoeken dekking
 • AFP
  Paniek bij bezoekers van een countryfestival in Las Vegas. Vanuit een hotel werd met een automatisch wapen op de menigte geschoten
 • AFP
  Festivalbezoekers vluchten bij schietpartij

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl