Vliegtuig van Monarch
NOS NieuwsAangepast

110.000 Britten gestrand na failliet Monarch Airlines

Door het failliet van een van de grootste luchtvaartmaatschappijen van Groot-Brittannië zijn 110.000 Britse reizigers gestrand in het buitenland. Nog eens 300.000 anderen zijn gedupeerd omdat hun toekomstige vlucht met Monarch Airlines geannuleerd is.

De Britse luchtvaartautoriteit CAA zet dertig chartervliegtuigen in om iedereen thuis te krijgen. De CAA zegt de komende twee weken te zullen vliegen, dus niemand hoeft zijn verblijf in het buitenland af te breken. Ook zullen er geen extra kosten zijn voor de reizigers.

Monarch vloog voornamelijk op bestemmingen binnen Europa.

Het is volgens de CAA de grootste Britse repatriëring in vredestijd. De organisatie neemt in feite de functie van de luchtvaartmaatschappij over. Tot nu toe was het faillissement van een reisorganisatie in 2008 de grootste operatie: toen moesten 43.000 mensen naar huis worden gevlogen.

"Vanwege de omvang en uitdaging van deze operatie zullen er vertragingen ontstaan. We vragen reizigers om geduld terwijl wij de klok rond werken om iedereen thuis te krijgen", zegt een woordvoerder.

Prijzenslag

Het failliet van Monarch is het derde in de luchtvaartindustrie dit jaar. Eerder gingen Alitalia en Air Berlin al failliet. Zwakkere maatschappijen zuchten onder de grote concurrentie in de sector en zoeken partners om overeind te blijven.

De Britse minister van Transport zegt dat ook Monarch de dupe is geworden van de prijzenslag in de luchtvaart. Volgens hem is er tevergeefs gezocht naar een overnamepartner.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl