Michael O'Leary, de ceo van Ryanair
NOS NieuwsAangepast

Ryanair schrapt weer vluchten, zo'n 400.000 mensen gedupeerd

Het is weer raak bij Ryanair. Na twee weken van chaos zal de vliegmaatschappij vanaf november nog eens honderden vluchten schrappen. Dat betekent dat nog eens zo'n 400.000 mensen In Europa hun geboekte vlucht zien uitvallen. Nog onduidelijk is om hoeveel Nederlandse vluchten het gaat.

Volgens Ryanair zijn de annuleringen nodig om een einde te maken aan de problemen met het inplannen van personeel. Een overschot aan vakantiedagen en een verkeerde planning zorgden voor een acuut tekort aan piloten waardoor het bedrijf in september en oktober al zo'n 300.000 tickets heeft laten vervallen.

Vanaf november zet de vliegmaatschappij 25 toestellen minder in dan normaal, vanaf april volgend jaar worden dat er 10. Vanaf 1 januari zijn er geen piloten meer met een teveel aan vakantiedagen, zo is de bedoeling.

Bovendien belooft het bedrijf dat de piloten een groot deel van hun verplichte vakantiedagen in het komende jaar al in de eerste maanden zullen opnemen, om vergelijkbare problemen aan het eind van volgend jaar te voorkomen.

Aan die maatregelen heeft Nathalie Katuin in elk geval niks. Met een groep vrienden zou ze begin november vanuit Eindhoven naar Portugal vliegen voor een yogavakantie. Maar Ryanair heeft hun vlucht geschrapt.

Vandaag ontving ze een e-mail met de boodschap dat de alternatieve vlucht die ze aangeboden hadden gekregen, ook niet meer gaat. "En dat er geen alternatieven zijn", aldus Katuin. "Met acht mensen is dat niet echt fijn."

Er zat niets anders op dan duurdere vluchten bij een andere maatschappij te boeken. "Ryanair biedt aan om de ticketkosten terug te betalen, maar het gaat om meer. We hebben ook een huisje geboekt, en een huurauto. Ik word hier heel zenuwachtig van."

Compensatie

Dat laat onverlet dat er dus opnieuw passagiers zijn die hun reisplannen zullen moeten omgooien. Alle gedupeerden hebben vandaag een e-mail gekregen. Ze hebben daardoor tussen de vijf weken en vijf maanden om een andere vlucht te zoeken.

Ryanair biedt aan om vluchten om te boeken of de ticketkosten te vergoeden. Ook heeft iedereen wiens vlucht is gecanceld een voucher gekregen van 40 euro (80 euro voor een retour), waarmee in oktober een vlucht tussen oktober en maart kan worden geboekt.

Niet alle piloten lijken blij met de maatregelen van de vliegmaatschappij. Er gaat bijvoorbeeld een brief rond waarin sommige Ryanairpiloten anoniem om betere arbeidscontracten vragen.

Eigen agenda

Maar Ryanair heeft weinig boodschap aan de anonieme klachten. "We gaan niet in op anonieme eisen via niet ondertekende mails. Veel van onze piloten hebben bevestigd dat deze niet-ondertekende brieven geschreven zijn door piloten of bonden van concurrerende vliegmaatschappijen die hun eigen agenda willen najagen ten koste van Ryanair en zijn piloten."

Het bedrijf heeft eveneens laten weten zijn bod op de noodlijdende maatschappij Alitalia te laten varen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl