ANP

Als de staking op basisscholen van donderdag niets oplevert, dan leggen de leraren twee dagen het werk neer. Daarmee dreigt belangengroep PO in actie.

"Dit is het moment", zegt Jan van de Ven van PO in actie. "Als donderdag niet gebeurt wat wij willen, dan gaan wij door. Het liefst met alle bonden. Als zij niet meedoen, gaan wij door met het deel dat wel bereid is om door te gaan met acties. Er is een enorme actiebereidheid onder leraren." Wanneer die nieuwe staking precies zou zijn, is volgens Van de Ven nog niet te zeggen.

De belangengroep voor leraren wil dat de politiek 900 miljoen euro steekt in extra salarissen. Daarnaast zou Den Haag 500 miljoen moeten uittrekken om de werkdruk te verlagen. De basisschoolleraren zijn niet tevreden met de 270 miljoen die het demissionaire kabinet extra wil uitgeven.

Bonden verrast

PO in actie heeft de plannen voor nieuwe stakingen nog niet besproken met de vakbonden. Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond (AOb) reageert verrast in de Volkskrant: "We zijn samen aan het actievoeren. Dan lijkt het me ongebruikelijk dat een van de organisatoren zelfstandig nieuwe stappen aankondigt. Ik vind het jammer dat het zo gaat, want we hebben elkaar hard nodig."

De staking van donderdag wordt ook gesteund door de PO-Raad, maar de werkgeversorganisatie spreekt nog geen steun uit voor verdere acties. "Elke keer dat er een staking wordt aangekondigd, gaan we te rade bij de schoolbesturen. Willen die door, dan gaan we door. Zo niet, dan scheiden onze wegen", zegt voorzitter Rinda den Besten tegen de Volkskrant.

STER reclame