NOS NieuwsAangepast

VVD en PvdA zijn eruit: kabinetscrisis afgewend

Asscher: 'We hebben tijd geboden', crisis afgewend

VVD en PvdA hebben een uitweg gevonden om de meningsverschillen over de begroting op te lossen. Daarmee is een kabinetscrisis afgewend. De PvdA heeft de toezegging dat er geld op de begroting wordt gereserveerd om de lerarensalarissen te verhogen, het meest heikele onderwerp in het coalitieoverleg.

Er komt meer tijd om de begroting af te stemmen met de partijen die over een nieuw kabinet onderhandelen, zei vicepremier en PvdA-leider Asscher in een verklaring. Hoeveel extra geld er voor de leraren wordt uitgetrokken is nog onduidelijk. Het gaat volgens Asscher om "een substantieel bedrag". Hij zegt dat het bedrag zo snel mogelijk zal worden ingevuld.

NOS-verslaggever Xander van der Wulp zegt: "De PvdA gaat ervan uit dat er volgend jaar al meer geld is voor de leraren. Om hoeveel geld het precies gaat, moet nu aan de onderhandelingstafel worden uitgesproken."

De hele dag was er nog koortsachtig overleg binnen de coalitie. Door meer tijd te regelen voor de begroting, stappen de PvdA-bewindslieden niet uit het demissionaire kabinet.

Er is mij door Mark Rutte vertrouwen geboden dat er in de begroting van volgend jaar een substantieel bedrag voor de lerarensalarissen komt

Lodewijk Asscher, vicepremier

Asscher zei na het overleg: "Wij hebben tijd geboden, tijd om met dat bedrag te komen. Het gaat uiteindelijk om het doel. Er is mij het vertrouwen geboden dat er een substantieel bedrag in de begroting vrij gemaakt wordt voor de leraren. De leerkrachten in het basisonderwijs verdienen meer waardering en daar past ook een beter salaris bij."

Premier en VVD-leider Rutte zei na afloop van het overleg: "Het eindresultaat telt en het is een mooie begroting. Het belangrijkste is dat we eruit zijn en dat dat in goede sfeer is gegaan". Hij benadrukte dat het kabinet VVD-PvdA de afgelopen jaren vaker lastige besluiten heeft moeten nemen. "Ik ben blij dat we de PvdA het vertrouwen hebben kunnen bieden dat er meer geld naar de leraren zal gaan".

Substantieel

"Het vertrouwen zit hem wat mij betreft niet zozeer in wat Asscher heeft gezegd, maar meer in wat Rutte heeft gezegd", zegt Jan van de Ven van de beweging PO (Primair Onderwijs) in Actie. Rutte zei vandaag dat de VVD de lerarensalarissen ziet als een onderwerp waar daadwerkelijk iets aan gedaan moet worden. "En dat is nooit eerder gezegd", zegt van de Ven.

De grote vraag blijft volgens Van de Ven nu wat met substantieel wordt bedoeld. "Substantieel is bij ons 900 miljoen voor de salarissen en 500 miljoen voor werkdruk." Als dat er niet komt volgen acties, dreigt hij. Die worden nu al voorbereid.

Kabinetscrisis afgewend:' meer geld voor leraren'

Voor de zomervakantie dreigde PvdA-leider Asscher uit het kabinet te stappen als er geen geld kwam voor verhoging van de salarissen in het basisonderwijs. Dat leidde tot een harde confrontatie met de VVD. Die partij vindt de lerarensalarissen vooral een kwestie voor het nieuwe kabinet, dat nu aan de formatietafel vorm krijgt.

Maar omdat dat kabinet er niet voor Prinsjesdag is, ligt de kwestie toch op tafel bij de begrotingsonderhandelingen voor volgend jaar.

Het kabinet moest het vandaag eens worden over de begroting, zodat die op tijd naar de Raad van State kan. Het advies van de Raad van State is verplicht, voordat het kabinet de begroting op de derde dinsdag van september kan presenteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl