Basisschoolleraren demonstreren in Den Haag voor meer salaris en minder werkdruk
NOS NieuwsAangepast

270 miljoen euro voor lerarensalarissen, bonden blijven bij acties

Al volgend jaar krijgen de leraren in het basisonderwijs er 270 miljoen euro bij voor salarisverhoging. Dat bevestigen Haagse bronnen aan de NOS. Die verhoging geldt ook voor de jaren daarna.

Eerder was de formulering van premier Rutte en vicepremier Asscher dat er "een substantieel bedrag" voor de leraren wordt uitgetrokken in de begroting voor volgend jaar.

Asscher, die als PvdA-leider in de oppositie komt als er een nieuw kabinet is, dreigde in juni uit het huidige kabinet te stappen als er geen salarisverhoging zou komen.

De vier partijen die nu over een nieuw kabinet onderhandelen, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, hebben dus ook ingestemd met het bedrag van 270 miljoen.

Voorafgaand aan Prinsjesdag komen stukje bij beetje bedragen naar buiten uit de laatste begroting van het demissionaire kabinet-Rutte II. Hoewel het nieuwe kabinet andere keuzes zal maken, zegt premier Rutte dat het om vele miljarden gaat en dat niet ineens alles anders wordt, als het nieuwe kabinet er zit.

'Doekje voor het bloeden'

PO in actie, de groep die actie voert voor een beter salaris en minder werkdruk voor leraren in het basisonderwijs, noemt de plannen teleurstellend. "Het is een doekje voor het bloeden en het leidt alleen maar tot meer actiebereidheid bij de leraren."

De basisschoolleraren hebben aangekondigd dat ze op 5 oktober de hele dag staken.

Jan van de Ven van de actiegroep zegt dat het gat tussen de 1,4 miljard die de groep wil en 270 miljoen veel te groot is. "Voor ons is er geen enkele reden om geplande acties te downgraden. Sterker nog, als het hierbij blijft, dan blijft het ook niet bij die ene actie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl